U četvrtak, 24. februara, u Novi Sad stižu stručnjaci i aktivisti koji se iz različitih uglova bave temom održive tekstilne industrije i mode: dr Maja Radetić, redovna profesorka na Katedri za tekstilno inženjerstvo Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Marija Radaković, modna novinarka, autorka i voditeljka podkasta u okviru f.fm platforme (Udruženje za održive inicijative).

Uz njihovu podršku, tokom različitih modula radionice bavićemo se pitanjima kako modna i tekstilna industrija doprinose klimatskim promenama i koji su sve mogući pravci delovanja da bismo bili korak bliže održivoj modi. Prof. dr Maja Radetić govoriće o izazovima i istraživanjima u oblasti ekologije u tekstilne industrije, kao i o tekstilnom otpadu. U okviru radionice biće predstavljeni i rezultati onlajn ispitivanja na ovu temu, sprovedenog u okviru projekta EkOtisak.

Foto: Marko Risović

U poslednjem segmentu, kroz zajednički rad i moderiranje Marije Radaković, bavićemo se temama proizvodnje, potrošnje i izazova/rešenja u vezi sa brzom modom na individualnom i kolektivnom planu. Kroz ova tri različita modula, učesnici će biti u mogućnosti da diskutuju i zajednički razrađuju različite uloge i scenarije za akciju, kao pojedinci, ali i globalno.

Imajući u vidu makro i mikro plan delovanja, cilj nam je da svi zajedno sagledamo kakav dalekosežni uticaj na klimatske promene ima odeća koju nosimo i industrija koja je proizvodi, šta mi kao pojedinci možemo da uradimo i na koga treba vršiti pritisak da bi se nešto zaista promenilo.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane građane i stručnjake koji mogu da se priključe i učestvuju u interaktivnim sadržajima pripremljenim na ovu temu.

 

O projektu EkOTISAK

Projekat EkOtisak posvećen je klimatskim izazovima kroz spoj umetnosti i nauke. Centar za promociju nauke osmišljava nove načine informisanja javnosti i uključuje i same građane u naučna istraživanja, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa organizacijom Zeleni Sad.

Tradicionalna manifestacija art+science će se kroz projekat EkOtisak, tokom jula i avgusta 2022. godine, realizovati u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Uz aktivno uključivanje umetnika, naučnih istraživača, organizacija civilnog društva i građana, ove godine ispitivaćemo svakodnevne navike građana i procenjivati načine na koji se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako ostavlja na našu planetu.

 

 

podeli