Na sastanku partnera na projektu Quantum Music u Ljubljani predstavljen je prvi kvantni instrument

U Ljubljani je od 9. do 11. septembra održan treći sastanak partnera na projektu Quantum Music. Sastanku su prisustvovali predstavnici Muzikološkog instituta, Centra za novu umetnost (CENU) i Centra za promociju nauke iz Srbije, Danske škole scenskih umetnosti u Kopenhagenu i domaćini iz ljubljanskog Kino Šiška.

Na sastanku je predstavljen prvi kvantni instrument, koji će svoju premijeru imati za vreme Keyboard Days festivala od 18. do 20. novembra u Beogradu u organizaciji CENU sa saradnicima (Kolarčev narodni univerzitet, CPN). Kompletno projektovanje i izradu kvantnog instrumenta realizovao je tim inženjera iz Srbije, na čelu sa profesorom Draganom Novkovićem i LP Duom (Sonjom Lončar i Andrijom Pavlovićem) kao delom ovog kreativnog tima, uz stručnu podršku Vlatka Vedrala, profesora kvantne fizike na Univerzitetu u Oksfordu, i tima kvantnih fizičara iz Centra za kvantne tehnologije Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

Klavirski LP Duo, koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su istovremeno i osnivači Keyboard Days festivala, sviraće, koristeći ovaj instrument, kompozicije koje će u okviru projekta komponovati Kim Helveg, danski kompozitor i profesor u Danskoj školi scenskih umetnosti, a pored toga i muziku drugih kompozitora, kao i svoju autorsku muziku.

Kvantni instrument funkcioniše na taj način što u realnom vremenu prati vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako „uhvaćenu“ informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen.

Istražite više o projektu Quantum Music.

podeli