ECSITE, najveća evropska mreža naučnih centara i muzeja, svake godine organizuje konferenciju koja okuplja eksperte iz različitih oblasti naučne komunikacije i naučnog obrazovanja. Ovogodišnja konferencija ECSITE održava se od 5. do 8. juna u Ljubljani, u organizaciji Instituta Keršnikova, dok će naredne, 2025. godine, domaćin ECSITE -a biti Varšava.

Na sastanku u Beogradu učestvovali su članovi Odbora iz čitave Evrope, uključujući i najveće naučne muzeje i centre u Evropi, poput Prirodnjačkog muzeja iz Londona, Cite des science-a iz Pariza, Keršnikove iz Ljubljane, Kopernikusa iz Varšave, Eksperimentarijuma iz Hajlbrona i drugih. Na sastanku su bili i predstavnici nekoliko evropskih univerziteta, uključujući Kopenhagen, Lajden i Triniti koledž iz Dablina.

Programski odbor, koji čine predstavnici 15 organizacija – članica asocijacije, među kojima je i Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a, detaljno je prošao kroz program ovogodišnje ECSITE konferencije, ističući značajne teme i aktivnosti koje će biti obuhvaćene tokom događaja u glavnom gradu Slovenije.

Član Odbora iz Ukrajine, Vasil Dunjec, koordinator aktivnosti Ukrajinske akademije nauka mladih – poslednjeg dana sastanka održao je prezentaciju rada svoje organizacije tokom ratne krize u Ukrajini i svih izazova i nevolja sa kojima se susreću, a koje pokušavaju da prevaziđu naukom, znanjem i istraživanjem.

Konferencija ECSITE svake godine okupi više od 1000 profesionalca iz preko 50 zemalja širom sveta, koji se okupljaju da podele svoje ekspertize, uče jedni od drugih i ostvare vredne profesionalne veze.

ECSITE asocijacija nastala je 1989. godine i trenutno okuplja nešto više od 300 raznovrsnih naučnih organizacija iz oko 50 zemalja sveta. Najveći broj njih čine naučni centri i muzeji savremenog i interaktivnog tipa iz Evrope. Centar je aktivan član ECSITE-a od 2011. i učestvuje u većem broju evropskih projekata kojima Asocijacija rukovodi ili u koje uključuje svoje članove.

 

podeli