Tema panela „Od koda do leka: Medicinska istraživanja uz pomoć veštačke inteligencije“, koji Centar za istraživanje javnih politika i Srpsko AI društvo organizuju u saradnji sa Centrom za promociju nauke, biće upotreba veštačke inteligencije u zdravstvu.

Panelisti dr Danica Despotović (naučnica o podacima), mr Dragorad Milovanović (Društvo za informatiku Srbije) i dr Nevena Veljković (Heliant d.o.o.) odgovoriće na sledeća pitanja: Šta se krije iza inovativnih medicinskih rešenja koja koriste veštačku inteligenciju? Kakvu ulogu igra dostupnost podataka u prioritetima medicinskog istraživanja uz korišćenje veštačke inteligencije? Koliko sposobnost veštačke inteligencije da analizira obimne baze podataka i prepozna povezanosti utiče na klasični medicinski pristup?

Takođe, biće razmatrana i etička pitanja u vezi sa korišćenjem podataka i donošenjem odluka u okviru medicinskih istraživanja: Kako se odobravaju medicinska istraživanja danas? Koja je uloga etičkih odbora i regulatornih agencija? Kakva regulativa nam je potrebna kako bi transparentnost, integritet i odgovornost u korišćenju AI u medicinskim istraživanjima bili osigurani?

Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Moderatorka: mr Branka Anđelković (Centar za istraživanje javnih politika)
Datum: 12.09.2023. godine (utorak)
Vreme: 18:30 – 20:00 časova
Lokacija: Naučni klub Beograd, Kralja Petra 46

Formular za prijavu možete pronaći OVDE.

podeli