U Elektrotehničkoj školi ”Nikola Tesla” u Pančevu u sredu, 11. aprila, biće predstavljeni evropski projekti Scientix, STEM School Label, CREATIONS i Hypatia

U Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Pančevu, u sredu, 11. aprila od 12 do 14 časova, biće održana radionica na temu novih obrazovnih koncepata u STEM disciplinama, na kojoj će biti predstavljena i četiri značajna evropska projekta u kojima učestvuje Centar za promociju nauke – Scientix, STEM School Label, CREATIONS i Hypatia.

Scientix je najveća evropska mreža nastavnika prirodnih nauka, koja povezuje nastavnike iz čitave Evrope i omogućava razmenu njihovih praksi i iskustava. Cilj ovog projekta je i promocija STEM disciplina (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics) i novih pedagoških pristupa u ovim oblastima. Ova mreža pruža veliki broj alata, sistema podrške i mogućnosti za kontinuiranu obuku nastavnika.

Učesnici radionice će imati priliku da iz prve ruke saznaju od Scientix ambasadora, Nade Stojičević, detalje o Scientix portalu i mogućnostima koje pruža projekat. Dodatno, Scientix ambasador Gorica Njegovanović će predstaviti kroz lična iskustva, mogućnosti za škole i način konkurisanja za sredstva u okviru Erazmus plus projekata.

Tema radionice biće i projekat STEM School Label koji će pružiti mogućnost akreditovanja škola na evropskom nivou koje imaju inovativne kurikulume iz STEM predmeta. Na radionici, Naučno obrazovanje za odgovorno društvo, nastavnicima će biti predstavljen i Hypatia projekat koji se bavi osvešćivanjem akademskih rodnih stereotipa, koji utiču na izbor karijera devojčica i devojaka u STEM oblastima. Za kraj, će biti održana i prezentacija projekta CREATIONS, koji podstiče kreativne metode nastave u STEM oblastima.

podeli