U sredu 10. maja u 19 časova svečano se otvara šesti po redu Maj mesec matematike! Ove godine M3 će trajati  do 31. maja

Za svakog postoji šansa. Moćna matematička teorija verovatnoće, nastala iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke, tema je šestog po redu Maja meseca matematike. Pod sloganom „Matematika, moja šansa“, Centar za promociju nauke organizuje tradicionalno najmasovniju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju od 10. do 31. maja.

Otvaranje je u sredu, 10. maja, u 19 časova, u Naučnom klubu Beograd. Samo 15 minuta kasnije, dr Stojan Radenović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu drži predavanje pod nazivom „Zašto volim matematiku“.

Jedna od glavnih tema programa „Matematika, moja šansa“ je uzbudljiva svakodnevnost verovatnoće. Svaki bi atom ugljenika mogao biti deo ljudskog bića, svaki molekul celuloze postati papir na kojem je odštampan Šekspirov sonet. Čovek je uz pomoć matematike ovladao neizvesnošću prirode, strahom, nesigurnošću.

Inspirisan ovom idejom, Centar za promociju nauke je osmislio izložbu „Šanse“, koja se tokom trajanja manifestacije nalazi na otvorenom, u Knez Mihailovoj ulici. Pored predavanja i izložbi, program Maja meseca matematike uključuje i tribine i radionice, kao i zabavne aktivnosti kao što su turniri u igrama jamb i fleš.

Najveća ovogodišnja atrakcija je „Matematički šou“, prvi međunarodni matematički šou-program organizovan u Srbiji, koji se odigrava u Velikoj sali SKC-a, u Beogradu, 16. maja. U okviru petočasovnog programa, od 17 do 22 časa, učestvuju Džejms Tenton, čuveni matematičar iz SAD, Kolm Malkajhi i Kolin Rajt iz Irske, Ben Sparks iz Velike Britanije, Kristof Fenjesi, mađarski filozof i umetnik, i, iz Srbije, psiholog Oliver Tošković i matematičar Dragan Mašulović. Predavanja su na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod.

Naravno, kao što to nije bio slučaj ni prethodnih godina, program Maja meseca matematike nije ograničen samo na prestonicu. U toku trajanja manifestacije organizuje se čitav niz popularnih predavanja, radionica, izložbi i razgovora u mestima širom Srbije, a posebno u trinaest naučnih klubova, čije planirane programe i najave možete pratiti kako budu objavljivani na sajtu Mreže naučnih klubova i na kalendaru Naučnog kluba Beograd.

Istražite više na www.m3.rs

podeli