Iako ih još uvek nema mnogo, u svetu se polako otvaraju prvi veliki matematički muzeji

Tekst: Staša Bajac

„Mnogo ljudi kaže da je matematika suviše apstraktna i teška da bi je razumeli, a mnogi da su za nju izgubili interesovanje u školi. Naš centar će prikazati ne samo primene matematike već i apstraktna matematička otkrića u kontekstu koji svima omogućava da ih razumeju i u njima uživaju.“ Ovako počinje tekst o misiji MathsWorldUk, engleskog matematičkog muzeja, čije je osnivanje u povoju.

Pre dvadeset godina, u Evropi su počeli da se otvaraju prvi naučni centri. Danas, skoro svaki grad u svetu ima bar jedan, a među poznatijim su Grad nauke Cité des Sciences u Parizu, „Tom Tits“ u Stokholmu i, u okviru Grada umetnosti i nauke u Valensiji, Muzej nauke „Princ Filip“. Posetiocima se nauka prikazuje putem uzbudljivih interaktivnih izložbi, demonstracija i radionica za decu. Ovi centri su izuzetno važni za ekonomski i kulturni razvoj zemlje, jer mlade usmeravaju ka naučnoj karijeri, odrasle uključuju u aktuelne teme, a na taj način dublje integrišu nauku u društvo.

Tokom proteklih deset godina iz ovakvih muzeja počeli su da se odvajaju i posebni centri posvećeni tehnologiji, astronomiji, prirodnim naukama, a odskora i  matematici. Ove godine, u Njujorku se otvara Momath, matematički muzej posvećen isključivo ovoj disciplini.

Po rečima osnivača njujorškog muzeja matematike, težnja će biti usmerena na unapređivanje razumevanja i doživljavanja matematike. Dinamične postavke i programi će podsticati istraživanje i radoznalost i otkrivati čuda matematike. Muzejske aktivnosti će široku i raznovrsnu publiku upoznavati sa kreativnom, humanom, estetskom prirodom matematike, koja se stalno menja i unapređuje. Kako navode na sajtu, ideju za otvaranje muzeja dobili su po zatvaranju malog muzeja matematike na Long Ajlendu. Posle nekoliko sastanaka, ustanovljeno je da u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama ne postoji nijedan matematički muzej, ali da za programima koji bi omogućavali da se matematici pristupi na zanimljiv način postoji velika potražnja.

Zanimljivo je reći da se sa otvaranjem Momatha u Njujorku poklapa početak manifestacije Maj mesec matematike u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Želeći da svojim sugrađanima približi ovu disciplinu i izmesti je iz učionica i amfiteatara, Centar planira veliki niz događaja koji će se istovremeno odvijati na ulicama i u galerijama, bioskopima i centrima koje obično ne zauzima nauka. Možda upravo ovaj niz događaja jednog dana bude osnova za otvaranje prvog srpskog matematičkog muzeja.

Osnivanje institucije poput Momatha pokrenuli su i matematičari u Engleskoj, okupivši se na londonskom Kraljevskom koledžu da razmenjuju ideje za muzej koji za sada nosi ime MathsWorldUk. Kako kažu, u planu je pokrivanje tema poput brojeva, oblika i prostora, verovatnoće i beskonačnosti, kao i predstaljanje čuvenih matematičara i njihovih dostignuća.

Na veb-prezentaciji engleski matematičari objašnjavaju zašto je postojanje takve institucije važno: „Matematika je jedna od najvažnijih ljudskih atkivnosti u modernom dobu. Matematičko razmišljanje i njegovo telo akumulisano znanjem je temelj društva, sa vidljivim uticajem na tehnološki i naučni razvoj. Naš centar će posetiocima omogućiti da uče o jedinstvenoj ljudskoj mogućnosti da se bavi matematikom i ulozi koju matematičari imaju u našoj kulturi. Centar teži da prikaže matematiku koja ide dalje od zbirova, objasni kako je ona oblikovala našu civilizaciju, kao i da slavi ključne ljude iz istorije matematike.“

No, budući muzeji savet mogu da potraže od matematičkog muzeja koji ove godine puni deset godina. Naime, Mathematikum u Gizenu otvoren je 2002. i ponosi se činjenicom da je prvi matematički naučni centar u svetu. Pored zabavnih stalnih postavki, Mathematikum organizuje i festival za decu, kao i predavanja koja se održavaju svakog meseca. 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi