LP Duo će tokom septembra i oktobra predstaviti projekat Kvantna muzika na koncertima u nekoliko zemalja Evrope, a završnica turneje biće beogradski koncert 21. oktobra

Foto: Petar Petrović

LP Duo, klavirski duo koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, kreće na evropsku turneju u petak, 22. sepembra, predstavljajući projekat Kvantna muzika (Quantum Music) u nekoliko evropskih zemalja. Prvi koncert kvantne muzike LP Duo će odsvirati u petak, u Hagu, Holandija, u okviru festivala TodaysArt.

Projekat Kvantna muzika u sebi povezuje svetove muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a jedan od njegovih inicijatora je i najcitiraniji kvantni fizičar današnjice, Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od osnivača Centra za kvantne tehnologije u Singapuru.

LP Duo predstaviće publici raznovrsni spektar zvukova stvorenih kroz dijalog fizičke realnosti i kvantnog sveta, svirajući klasične klavirske zvuke, ali i zvuke snimljene u laboratorijama, uz muziku inspirisanu kvantnom fizikom, koju su komponovali LP Duo i Kim Helveg, danski kompozitor. Na programu će biti i muzika Hila Mejeringa, Ivana Božičevića, Terija Rajlija i Antonija Korije, posebno aranžirana za hibridni klavir.

Tokom ove turneje, LP Duo će svirati na dva hibridna klavira, koje je za potrebe ovog projekta osmislio i konstruisao tim inženjera iz Srbije predvođen Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, u saradnji sa LP Duom. 

Foto: Tan Ee Tong

„Oduvek smo bili fascinirani kombinacijom klasičnog klavira, analognih sintisajzera i digitalnog zvuka. U okviru projekta Kvantna muzika osmislili smo instrument koji nam omogućava da odsviramo bilo koji zvuk koji (ne) možete da zamislite, i to na dva klasična klavira, što otvara potpuno nov pristup izvođenju i interpretaciji muzike“, izjavili su Sonja Lončar i Andrija Pavlović, koji su svirali i u rokenrol bendovima Jarboli i Ola Horhe.

Video-radove koji će pratiti koncert kreirala je Metaklinika, produkcijski tim iz Srbije, a oni će publiku voditi kroz deset poglavlja s ciljem da joj približe zakone kvantne fizike.

Nakon Haga, slede koncerti u Ljubljani, Arhusu i Kopenhagenu, a veliki beogradski koncert zakazan je za 21. oktobar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a Centar za promociju nauke je, pored Centra za novu umetnost (Srbija), Kina Šiška (Slovenija) i Danske nacionalne škole scenskih umetnosti (Danska), jedan od partnera na projektu.

podeli