Nacionalna naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike“ (M3), trajaće od 12. do 31. maja, a ove godine otkriva ko su deset najkreativnijih nastavnika i profesora matematike u Srbiji

Njeno čudesno lice Arhimed otkriva u krugovima. Leonardo Bonači ga pronalazi u ciframa. Alan Tjuring u mašinama. Danas znamo kako su lica matematike svuda – u dubinama Univerzuma, u brzini kišnih kapi, zracima sunca, novcu i ekonomiji, u motorima koji pokreću svet, u slikama i simfonijama, u odnosima i merama lepog. Na našim licima.

Pet godina nakon što je pokrenuta, nacionalna naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike“ (M3) ponovo otkriva svoje lice širom Srbije. Centar za za promociju nauke i Matematički institut SANU predstavljaju manifestaciju koja će od 12. do 31. maja izvesti matematiku izvan škola, univerziteta i instituta, kroz izložbe i radionice, ali i uličnu umetnost za sve uzraste, za one koji je obožavaju, ali i one koji se plaše matematike.

Ovogodišnji M3 predstavlja stvarna, živa lica matematike širom Srbije – deset najkreativnijih nastavnika i profesora matematike, izabranih na konkursu na kome je učestvovalo više od 200 nastavnika iz svih delova Republike. Njihove dobre prakse, znanje i ljubav prema matematici koju dele sa svojim učenicima, tokom ovog maja kroz radionice, akcije i poruke tokom ovog maja biće dostupne svim ljubiteljima znanja i radoznalcima.

Otvaranje M3

Manifestacija Maj mesec matematike (M3) ove godine se otvara na sasvim poseban način: vožnjom u troli! Ovoga maja u gradskom prevozu putovaće izložba s licima nastavnika matematike izabranih širom Srbije.

Otvaranje je zakazano za 12. maj, u 10.45, na okretnici trole na Studentskom trgu, a svi zainteresovani imaće priliku da se provozaju trolom broj 29 uz Lica matematike! Otvaranju će prisustvovati i Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Lica matematike se mogu videti u novootvorenih dvanaest Naučnih klubova, u Beogradu i dvanaest gradova Srbije, ali i svuda oko vas – u gradskom prevozu, na matematičkim grafitima oslikanim zidovima, u parkovima, ulicama, na društvenim mrežama i medijima.

„Maj mesec matematike“ predstavlja i lica deset velikana koji su kroz istoriju gradili ovu disciplinu. Sa idejom da vas pokrene, zainteresuje, začudi i promeni, M3 će ti otkriti na desetine i stotine odraza najveće avanture koju je čovek ikada preduzeo otkako broji, računa i matematički posmatra svet – skriveno, uzbudljivo, istinsko lice matematike. Tvoje lice.

Program M3 2016

U periodu od 12. do 31. maja, deset najkreativnijih nastavnika i profesora iz Srbije, održaće niz predavanja i radionica u prostorijama Galerije nauke i tehnike SANU i u Matematičkom institutu SANU u Beogradu namenjene školama. Đaci će imati priliku da se upoznaju sa geogeobrama, matematičko-logičnim problemima sa dominama, neobičnim površinama, origamijem, Ešerom i konceptom op-art slagalice i drugim interesantnim temama.

Osim toga, tokom trajanja M3, zainteresovani posetioci imaće priliku da pogledaju izložbu Lica matematike i matematički velikani u holu Matetmatičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ali i u pojedinim vozilima GSP-a. Takođe, deo programa biće održan u novootvorenim Naučnim klubovima širom Srbije.

U okviru ovogdišnjeg M3 Srbiju će posetiti poznati matematičar Džejms Tenton, profesor iz nacionalnog Matetamtičkog udruženja matematičara Amerike. U okviru M3 Tanton će održati niz predavanja u MI SANU, Matematičkoj gimnaziji, Petnici, PMF i StartIt centru. 

Program M3 biće zatvoren CPN tribinom u SKC-u 31. maja.

Istražite više o programu na sajtu M3.

podeli
povezano
Jedanaest rešavalaca osvojilo pretplatu
Ada Lavlejs