Narodna biblioteka Srbije obeležila je u sredu, 28. februara, 192 godine postojanja. Povodom ovog jubileja, u prostorijama Narodne biblioteke Srbije organizovan je celodnevni program. Nakon centralne manifestacije, u Amfiteatru je predstavljeno novo izdanje Glasnika: Narodna biblioteka Srbije se seća, a na promociji su govorili dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije i urednica Glasnika, msr Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije i član redakcije Glasnika, i Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo Centra za promociju nauke.

Kako se u ovom broju Glasnika našla i recenzija knjige „Knjiga“ autorke Amarant Borsuk, koju je pre tri godine izdao CPN, urednik izdanja Ivan Umeljić upoznao je publiku sa osnovnom idejom ove knjige i pitanjima kojima se ona bavi. On je takođe govorio o naučnoj komunikaciji, naučnom novinarstvu i inovativnim pristupima u naučnopopularnom izdavaštvu, a predstavio je i druga izdanja Centra za promociju nauke, poput „Doktorata u prozi“, „Odravnjivanja“, „Uvoda u naučno novinarstvo“ i „Naučne komunikacije“.

Foto: Marko Risović

Manifestacije povodom 192. rođendana Narodne biblioteke Srbije počela je u 12 sati, dodelom Nacionalne nagrada iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i kulture „Janko Šafarik” za ukupan doprinos bibliotekarstvu u Republici Srbiji. Okupljenima su se obratili dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije i Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture.

U okviru umetničkog dela programa besedio je književnik Milisav Savić, a zatim nastupio „Zemunski kamerni orkestar” pod vođstvom maestra Đorđa Stankovića.

Povodom proslave Dana Narodne biblioteke Srbije, u holu ispred centralne čitaonice, u specijalnoj vitrini biće izložena rukopisna knjiga „Ivićevo četvorojevanđelje” (16. vek), koja je darovana Narodnoj biblioteci Srbije povodom otvaranja nove zgrade na vračarskom platou 6. aprila 1973. godine.

Foto: Marko Risović

U izložbenom holu Narodne biblioteke Srbije, 28. februara, obeležen je još jedan jubilej – 85. rođendan „Politikinog Zabavnika“. Tim povodom, juče je otvorena retrospektivna izložba kao svojevrsno putovanje kroz dosadašnji život ovog lista.

„Politikin Zabavnik” će prvi put predstaviti predmete korišćene u radu redakcije, a posetioci će biti u prilici da vide fotografije nekadašnjih novinara i saradnika, originalne ilustracije i table stripova, kao i posvete koje je redakcija dobijala od velikana svetskog stripa tokom svog dugogodišnjeg postojanja.

podeli