U specijalnom izdanju Elements našli su se neki od najboljih autorskih tekstova i intervjua koji su proteklih osam godina krasile stranice naučnopopularnog časopisa CPN-a. Pored uvodne reči dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u Elementima na engleskom jeziku mogu se pročitati i tekstovi koji se bave temama kao što su čet-botovi i njihov način funkcionisanja, mračna istorija statistike, zbog čega nas je evolucija obdarila sposobnošću gađenja, mogu li roboti da glasaju, kako je došlo do otkrića DNK i šta izjeda naše poverenje u vakcine.

U ovom broju čitaoci mogu da se podsete i intervjua sa dr Branislavom Kisačaninom sa Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i dr Reneom Bernardsom, predsednikom Evropskog udruženja za istraživanje raka. Specijalno izdanje Elemenata, kao i izdanja na srpskom jeziku, ilustrovali su neki od najboljih ilustratora ne samo iz Srbije, već iz čitavog regiona.

Štampanu verziju ovog specijalnog izdanja dobiće svi pretplatnici časopisa Elementi, dok je elektronska verzija dostupna svima na portalu CPN prodavnica, gde ujedno možete preuzeti i sva dosadašnja izdanja časopisa (osim najnovijeg, 35. broja).

Podsećamo vas da je 35. broj Elemenata trenutno u prodaji, a možete ga nabaviti na bolje snabdevenim kioscima, putem sajta CPN prodavnica, kao i u samom Centru za promociju nauke (Kralja Petra 46, Beograd).

 

podeli