Elementi

U senci belog grada

Novi, sedmi broj časopisa Elementi, za zimu 2016/17, bavi se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali – kontroverznim odnosom Beograda i ostatka Republike Srbije

Istražite više o Elementima

Novi ”Elementi”, u prodaji uoči novogodišnjih praznika, bave se temom o kojoj ste bar jednom razgovarali. Kroz seriju ilustrovanih mapa, deset autorskih tekstova, crteže i grafikone, temat sedmog broja pod naslovom ”U senci belog grada”, posvećen je dugoročno aktuelnom i pomalo kontroverznom pitanju odnosa Beograda i Srbije, sada obrađenom na originalan i studiozan, ali i pomalo neočekivan način.

Opadanje populacije i starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih društvenih izazova u Republici Srbiji. Ovo pitanje je već dugo i tema za domaće naučnike, dok u javnosti izaziva različite potrese, a često i mnogo nesporazuma. U tom procesu, Beograd igra centralnu ulogu – dok po broju stanovnika Srbija u jednoj deceniji izgubi grad veličine Novog Sada, godišnje se u Beograd preseli grad veličine Sombora.

Ova demografska situacija otvara puno teških pitanja. Zašto je Beograd tako bolna tema za pet miliona građana Republike Srbije koji ne stanuju u prestonici? Da li za svoje dimenzije Srbija ima preveliki glavni grad? Kako se ova nesrazmera ogleda u demografskim podacima i kartografiji, a kako u ekonomiji, kulturi, odbrani, ekologiji, javnom zdravlju, infrastrukturi? 

Uz temu broja, Elementi donose i priče o civilizaciji hleba, novim gospodarima hrane, siromaštvu, suicidu, hormonima, Lajbnicu, Hitleru, Slovenima, putu na Mars i kontaktu sa drugima. Časopis u izdanju Centra za promociju nauke ima 108 strana, bogato je ilustrovan i u potpunosti urađen u domaćoj produkciji. Cena časopisa je skromna, samo 290 dinara, a ljubitelji imaju i mogućnost pretplate. 

Sedmi broj se premijerno našao u prodaji na CPN tribini ”Osnove geek kulture” u ponedeljak, 26. decembra, dok se u knjižarama i na kioscima širom Srbije našao 29. decembra. “Elementi” se najpovoljnije mogu kupiti putem pretplate, ali i poručiti u CPN prodavnici.

CPN je organizovao prvo predstavljanje novog, sedmog broja časopisa Elementi za zimu 2016/17. u četvrtak, 29. decembra u 15 časova, u KC Grad. Na promociji su govorili pomoćnici urednika Ivana Horvat, Nikola Zdravković i Jovana Nikolić, kao i glavni urednik Slobodan Bubnjević.

*Fotografija časopisa sa promocije: Nemanja Knežević; promotivni plakat: Sanja Bošković

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs