Kako je mobilni planetarijum Centra za promociju nauke proveo proleće putujući po Srbiji

Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke započeo je svoj putujući program u februaru 2013. Zaključno sa septembrom mesecom iste godine, tokom jednog proleća i leta, planetarijum je gostovao u 22 grada Srbije i nastupio u 22 opštine. Posetilo ga je 15.000 dece iz 83 škole širom Republike Srbije.

Mobilni planetarijum je mesto za upoznavanje sa lepotama noćnog neba, mesto za istraživanje svemira i otkrivanje tajni univerzuma. Zbog neposrednosti sadržaja, interaktivnosti planetarijumskih projekcija i specifičnosti tema koje obrađuje, poseta planetarijumu predstavlja atraktivno i nezamenjivo iskustvo.

 

Zemun

OŠ „Svetozar Miletić“

18-22.02.2013.

Broj posetilaca: 900

Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke je održao svoju premijernu projekciju u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“. Poznata po modernom i inventivnom pristupu u obrazovanju, ova škola je pokazala želju i inicijativu da baš njeni učenici budu prvi u Srbiji koji će prisustvovati programu novog planetarijuma koji je stigao u Srbiju. Mobilni tim Centra za promociju nauke je ostao pet dana kod svojih domaćina, održano je ukupno 25 planetarijumskih projekcija, a ukupno 900 dece imalo je priliku da prisustvuje programu.

 

Pančevo

OŠ „Borislav Braca Petrov”

27.02.2013.

Broj posetilaca: 350

U okviru svog putujućeg programa „Istražite svemir“, planetarijum se našao u Pančevu. 350 učenika različitih srednjih škola je organizovano dolazilo na projekcije u OŠ „Borislav Braca Petrov“, gde je planetarijum bio stacioniran. Dan je bio ispunjen gorućim astronomskim temama, pa je nakon planetarijumskih projekcija upriličena tribina u organizaciji Centra za promociju nauke. Tema tribine bila je „Tamna strana svemira“, a Pančevo je pokazalo veliko interesovanje za ovu naučnu oblast.

 

Svilajnac

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“

04.03.2013.

Broj posetilaca: 350

Svilajnac je grad koji je pokazao veliku inicijativu ka popularizaciji nauke, a izgradnja gradskog Naučnog centra, koji je mobilni tim Centra za promociju nauke imao priliku da poseti, samo je jedan od pokazatelja. Nekoliko odabranih odeljenja je prisustvovalo planetarijumskim projekcijama, a škola je ostalima obećala da će veoma brzo ponovo pozvati astronome iz Beograda u goste.

 

Beograd, Stari grad

OŠ „Stari grad“

07.03.2013.

Broj posetilaca: 250

Osnovna škola „Stari grad“ je obradovala 250 svojih najboljih učenika time što je organizovala pet planetarijumskih projekcija. Deca su bila oduševljena, a ljubazno osoblje škole je učinilo dan veoma prijatnim.

 

Beograd, Čukarica

OŠ „Banović Strahinja“

11-15.03.2013.

Broj posetilaca: 1250

Centar za promociju nauke i Gradska opština Čukarica, organizovali su planetarijumske projekcije za sve osnovne i srednje škole iz ove opštine. Tokom petodnevnog gostovanja planetarijum je bio stacioniran u OŠ „Banović Strahinja“, a 1250 učenika drugih škola dolazilo je u organizovane posete.

 

Stara Pazova

OŠ „Simeon Aranički“

18-20.03.2013.

Broj posetilaca: 720

U okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, a tokom obeležavanja ekološke nedelje, Osnovna škola „Simeon Aranički“ je za učenike svoje škole organizovala posetu mobilnog planetarijuma. Gostovanje je trajalo tri dana, a planetarijum su posetile još dve gostujuće škole i jedna predškolska ustanova iz Stare Pazove, sa ukupno 720 posetilaca. Za vreme gostovanja, mobilni tim Centra za promociju nauke je uživao u bogatom programu škole, kojim su učenici i nastavnici dali svoj doprinos u skretanju pažnje na goruće ekološke probleme.

 

 

Grocka

Srednja škola „Grocka“

26.03.2013.

Broj posetilaca: 350

Srednja škola „Grocka“ je institucija u kojoj se školuju gimnazijalci, budući trgovci, ekonomisti, a đaci se mogu opredeliti i za školovanje u oblasti ličnih usluga i prerade hrane. Predstavnici svih ovih smerova su se okušali i u istraživanju astronomije kroz pet organizovanih planetarijumskih projekcija.

 

Smederevska Palanka

Mašinsko-elektrotehnička škola „Goša“

28.03.2013.

Broj posetilaca: 500

U Mašinsko-elektrotehničkoj školi „Goša“, 28. marta održan je festival nauke pod nazivom „Doživi nauku kroz fiziku, hemiju i mehaniku“ u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda. Pored interaktivnih radionica, naučnih eksponata i zanimljivih predavanja, posetioci su imali priliku i da uživaju u projekcijama mobilnog planetarijuma.

 

Niš

Festival nauke „Nauk nije bauk“

30.03.2013.

Broj posetilaca: 300

U organizaciji Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, održan je peti festival nauke „Nauk nije bauk“, pod ovogodišnjim sloganom „Sve(t) je u nauci“. Pored mnogih škola, fakulteta i institucija iz čitave zemlje, Centar za promociju nauke je u festivalu učestvovao sa radioničarskim programom i gostovanjem mobilnog planetarijuma.

 

Beograd, Borča

OŠ „Jovan Ristić“

01-04.04.2013.

Broj posetilaca: 800

Ova mlada i moderna škola se među prvima prijavila za gostovanje mobilnog planetarijuma. Tokom četiri dana, svi učenici osnovne škole su prisustvovali projekcijama.

 

Požarevac

OŠ „Dositej Obradović“

05.04.2013.

Broj posetilaca: 300

Gostovanje mobilnog planetarijuma bilo je ujedno i najava školskog festivala nauke koji se već 4 godine održava u osnovnoj školi „Dositej Obradović“. Centar za promociju nauke već tradicionalno podržava ovaj festival i svojim programom učestvuje u njegovoj realizaciji. Planetarijum je ovog puta posetio veliki broj predškolaca iz požarevačkih vrtića, kao i deo učenika škole domaćina.

 

Beograd

OŠ „Drinka Pavlović“

08.04.2013.

Broj posetilaca: 250

Osnovna škola „Drinka Pavlović“ je jedan od dugogodišnjih saradnika Centra za promociju nauke. Njeni učenici su imali priliku da se upoznaju sa lepotama noćnog neba tokom jednodnevne posete planetarijuma njihovoj školi.

 

Sremska Mitrovica

„Mitrovačka gimnazija“

09.04.2013.

Broj posetilaca: 300

Jedna od najpoznatijih srednjoškolskih ustanova u zemlji, Mitrovačka gimnazija, organizovala je posetu mobilnog planetarijuma u svom gradu. Škola se odlučila na to da projekcijama prisustvuju učenici mitrovačkih osnovnih škola, i da to posluži kao svojevrsna promocija ove škole neposredno pred upis nove generacije srednjoškolaca. Istovremeno, škola je bogatim programom, koji je uključio i posetu planetarijuma, obeležila 175 godina postojanja.

 

Požarevac

OŠ „Sveti Sava”

15-16.04.2013.

Broj posetilaca: 650

Nakon prvobitne posete Požarevcu, kada je planetarijum ugostila Osnovna škola „Dositej Obradović“, škola „Sveti Sava“ je izrazila želju da i njeni učenici saznaju nešto više o astronomiji. Mobilni tim se vratio u Požarevac, i proveo dva dana sa osnovcima iz „Svetog Save“, uz veliko zadovoljstvo zbog interesovanja koje je Požarevac pokazao.

 

Valjevo

OŠ „Sestre Ilić“

17 i 18.04.2013.

Broj posetilaca: 700

Osnovna škola „Sestre Ilić“ je, uz organizacionu pomoć Naučnoistraživačke stanice „Petnica“, ugostila tim Centra za promociju nauke. Tokom dvodnevnog gostovanja, svih 700 učenika škole je učestvovalo u planetarijumskim projekcijama.

 

Beograd, Rakovica

OŠ „Đura Jakšić“

19.04.2013.

Broj posetilaca: 250

Osnovna škola „Đura Jakšić“ iz opštine Rakovica, jedna je u nizu beogradskih škola koja se prijavila za gostovanje mobilnog planetarijuma. 250 učenika škole se upoznalo sa astronomijom na najinteraktivniji mogući način – kroz pet planetarijusmkih projekcija.

 

Batajnica

OŠ ”Svetislav Golubović Mitraljeta”

22.04-24.04.2013.

Broj posetilaca: 800

Osnovna škola ”Svetislav Golubović Mitraljeta” ima preko 1000 učenika, pa je uživanje u planetarijumskim projekcijama prepustila uglavnom učenicima nižih odeljenja. Tokom trodnevnog gostovanja, 800 mališana je ostalo oduševljeno svemirom i naukama koje ga izučavaju.

 

Ćuprija

Festival nauke NOU FEST

25. i 26.04.2013.

Broj posetilaca: 840

Regionalni tim podrške za nauku, obrazovanje i umetnost, u saradnji sa Društvom fizičara Srbije i Visokom medicinskom školom strukovnih studija u Ćupriji, organizovao je Regionalni festival nauke, obrazovanja i umetnosti 25. i 26. aprila u Ćupriji.  Centar za promociju nauke podržao je ovaj festival gostujućim programom planetarijuma, radionica iz oblasti prirodnih nauka i interaktivnim eksponatima.

 

Subotica

Politehnička škola

07. i 08.05.2013.

Broj posetilaca: 500

Na inicijativu srednje politehničke škole, a uz organizacionu pomoć grada, mobilni planetarijum Centra za promociju nauke gostovao je dva dana u Subotici. Deset različitih srednjih škola dovelo je odabrane grupe đaka u hotel Galeriju, u čijem je atrijumu bio smešten planetarijum, gde su imali priliku da slušaju predavanja i gledaju interaktivne projekcije koje obrađuju teme iz oblasti astrofizike i kosmologije.

 

Smederevo

OŠ ”Jovan Cvijić”

15.05.-18.05.2013.

Broj posetilaca: 1200

Osnovna škola ”Jovan Cvijić” iz Smedereva bila je ovogodišnji domaćin republičkog takmičenja iz geografije za učenike osnovnih škola. Kao posebno iznenađenje, svi učesnici takmičenja su prisustvovali planetarijumskim projekcijama, ali ni učenici same škole nisu bili izostavljeni. Četvorodnevna poseta bila je dovoljna da projekcije vidi čak 1200 učenika iz čitave  republike Srbije.

 

Lazarevac

OŠ ”Dule Karaklajić”

20.05.-22.05.2013.

Broj posetilaca: 800

Lazarevac je izrazio interesovanje za popularizaciju nauke prvenstveno kroz inicijativu osnovne škole ”Dule Karaklajić”, u kojoj je planetarijum Centra za promociju nauke gostovao tri dana. 800 osnovaca se upoznalo sa lepotama noćnog neba i sunčevog sistema, a tim Centra za promociju nauke ostao je oduševljen entuzijazmom i željom za znanjem učenika ove škole.

 

 

 

Loznica

Centar za kulturu ”Vuk Karadžić”

23.05.2013.

Broj posetilaca: 300

Kao podršku tradicionalnoj, anualnoj manifestaciji Đački Vukov sabor, organizatori ove proslave su pozvali u goste i Centar za promociju nauke. U koordinaciji Centra za kulturu ”Vuk Karadžić”, mobilni planetarijum su posetili učenici osnovne škole ”Ante Bogićević”, a jednodnevni astronomski program bio je samo delić bogatog sadržaja ove važne proslave za Loznicu, i za čitavu Srbiju.

 

Vranje

OŠ Branko Radičević

4. i 5.06.2013.

Broj posetilaca: 650

Osnovna škola Branko Radičević je organizovala dvodnevnu posetu mobilnog planetarijuma, pa su svi učenici mogli da prisustvuju projekcijama. Osoblje škole je jednu projekciju upriličilo i za goste iz lokalnih institucija.

Ivanjica

NURDOR, Kamp ljubavi i nade

9.08.2013.

Broj posetilaca: 100

Na ovogodišnjem Kampu ljubavi i nade, koji organizuje NURDOR (Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka), Centar za promociju nauke je realizovao volontersku akciju i mališane obradovao projekcijama u mobilnom planetarijumu.

Zaposleni u CPN-u, kao i veliki broj volontera, otišli su u Ivanjicu i podelili lepote svemira sa decom koja se oporavljaju od raka, kao i sa njihovim roditeljima.

Raška

Raške duhovne svečanosti

16.08.2013.

Broj posetilaca: 300

Centar za promociju nauke je drugi put po redu bio gost Raških duhovnih svečanosti. U petak, 16. avgusta, u Galeriji Centra za kulturu „Gradac“ održana je tribina na temu veštačke inteligencije. Ove godine CPN se pored tribinskog programa na poznatoj lokalnoj manifestaciji predstavio i sa mobilnim planetarijumom.

Užice

Prva osnovna škola kralja Petra II

2.09.2013.

Broj posetilaca: 200

Povodom početka školske godine, a u skladu sa višegodišnjom tradicijom koju list Danas iz Užica sprovodi za svoje građane, učenici Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica, kao i njihovi nastavnici ali i članovi gradske kancelarije, imali su priliku da prisustvuju projekcijama u mobilnom planetarijumu Centra za promociju nauke.

Oko dve stotine posetilaca uživalo je u pričama o svemiru i interaktivnim projekcijama u sfernom bioskopu, koji je bio postavljen u gradskoj sportskoj hali Veliki Park.

 

Kikinda

”Mamut fest”, Narodni muzej Kikinda

6. i 7.09.2013.

Broj posetilaca: 500

Kikinda je 6. i 7. septembra tradicionalno obeležila godišnjicu otkrića čuvenog kikindskog mamuta. Manifestacija „Mamut fest“ već sedmi put za redom omogućava građanima Kikinde da očuvaju, i sa ostatkom zemlje i sveta podele ovo važno prirodno i istorijsko nasleđe.

Dečiji festival „Mamut fest“ je ove godine sa svojim mobilnim planetarijumom posetio i Centar za promociju nauke. U dva dana festivala, planetarijumskim projekcijama je prisustvovalo 500 posetilaca. Prvog dana je CPN ugostio školarce, koji su dolazili u organizovanim, školskim posetama, dok su drugog dana festivala svi zainteresovani građani mogli da istraže svemir pod kupolom planetarijuma. Interesovanje građana bilo je ogromno, i Centar za promociju nauke je proveo dva veoma prijatna i zauzeta dana upoznajući Kikinđane sa lepotama svemira.

 

Konjarnik

OŠ ”Stevan Sinđelić”

18.09.2013.

Broj posetilaca: 350

Osnovna škola ”Stevan Sinđelić” sa beogradske opštine Konjarnik, obradovala je učenike nižih razreda projekcijama u CPN planetarijumu.

 

Podgorica, Crna Gora

Festival nauke ”Otvoreni dani nauke”

23-27.09.2013.

Broj posetilaca: 1500

CPN je posetiofestival nauke u Podgorici i predstavio se mobilnim planetarijumom, kao i velikom matematičkom izložbom i interaktivnim eksponatima iz matematike i fizike. Planetarijum je bio stacioniran u tržnom centru Delta Siti. Interesovanje je bilo ogromno, a 1500 najsrećnijih posetilaca je uspelo da rezerviše svoja mesta na planetarijumskim projekcijama. 

Planetarijum je gostovao ukupno 5 dana, a svoj put po Crnoj Gori okončao u Tivtu, narednog vikenda.

 

Tivat, Crna Gora

Porto Montenegro, Muzej pomorskog nasljeđa

28-29.09.2013.

Broj posetilaca: 500

”Otvoreni vikend nauke”, organizovan u Porto Montenegru u Tivtu, bio je svojevrsni nastavak festivala nauke ”Otvoreni dani nauke” iz Podgorice. CPN mobilni planetarijum je bio smešten u pozorištu upravne zgrade kompanije Marinas, a tokom dva divna dana provedena u Tivtu, planetarijum je posetilo 500 posetilaca.

 

Kaluđerica

OŠ ”Miloje Vasić”

16-17.10.2013.

Broj posetilaca: 500

Osnovna škola ”Miloje Vasić” je bila domaćin CPN mobilnom timu tokom dva dana.

 

Pančevo

OŠ ”Jovan Jovanović Zmaj”

28-29.10.2013.

Broj posetilaca: 270

Tokom dvodnevne posete Pančevu, 270 mališana je prošlo kroz mobilni planetarijum Centra za promociju nauke. 

Ovo nije prvi put da je CPN posetio Pančevo. OŠ „Borislav Braca Petrov“ je tek druga po redu poseta koju je CPN planetarijum ostvario na samom početku svojih putovanja.

 

Banjaluka, Republika Srpska

Festival nauke

6-7.11.2013.

Broj posetilaca: 500

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske organizovalo je treći po redu Festival nauke u Banskom dvoru u Banjaluci, u cilju popularizacije nauke i naučnog rada, ali i promocije mladih istraživača i inovatora.

Centar za promociju nauke je omogućio učenicima osnovnih i srednjih škola Republike Srpske da posete mobilni planetarijum. Interesovanje je bilo izuzetno, pa je 500 školaraca prisustvovalo interaktivnim projekcijama na kojima su se upoznali sa lepotama univerzuma, astronomijom i srodnim naukama. 

 

Bor

OŠ „Dušan Radović“

15-17. 11. 2013.

Broj posetilaca: 500 

Mobilni planetarijum CPN-a gostovao je u Boru u okviru manifestacije „Timočki naučni tornado“ (TNT), 16. i 17. novembra. Na naučnoj manifestaciji, koja se u Boru ove godine održava po drugi put, stručni predavači CPN-a su posetioce tokom deset projekcija  u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ poveli u svet istraživanja nebeskih pojava i svemirskih tajni.

Gostovanje mobilnog planetarijuma podržalo je lokalno društvo Mladi istraživači Bora, kao i Astronomsko društvo Bor. Tokom dva dana, planetarijum je posetilo preko 500 učenika i građana Bora, Negotina, Zaječara i okolnih mesta.

 

Batajnica

OŠ ”Branko Radičević”

20.11.2013.

Broj posetilaca: 250

Nakon posete osnovnoj školi ”Svetislav Golubović Mitraljeta” iz Batajnice, CPN se vraća, ovog puta, da bi školarcima iz osnovne škole ”Branko Radičević” održao 5 projekcija o astronomiji i svim njenim zanimljivostima.

 

Mirijevo

OŠ ”Despot Stefan Lazarević”

23.11.2013.

Broj posetilaca: 150

U Osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ u Beogradu, 23. novembra održao se treći po redu školski festival nauke pod nazivom „Na mladima svet ostaje“.  Centar za promociju nauke omogućio je posetiocima festivala da uživaju u projekcijama mobilnog planetarijuma.

Inicijator festivala je nekadašnji učenik OŠ „Despot Stefan Lazarević“, a sada đak Matematičke gimanzije Jovan Markov.

 

Priboj

Gimnazija

16-20.12. 2013

Broj posetilaca: 1300

Školarci u Opštini Priboj imali su priliku da uživaju u projekcijama mobilnog planetarijuma CPN-a od 16. do 20 decembra. Tokom pet dana, u sportskoj sali Gimnazije u Priboju održano je 25 projekcija digitalnog zvezdanog neba, uz besplatan ulaz.

Organizator i pokrovitelj gostovanja CPN-a u Opštini Priboj bila je gradska uprava. Ovaj lep poklon obradovao je preko 1300 školaraca i građana Priboja, koji su imali priliku da se, uz stručne predavače, upoznaju sa raznovrsnim astronomskim fenomenima i tajnama univerzuma.

 

Kraljevo

OŠ ”IV kraljevački bataljon”

10-14.02.2014

Broj posetilaca: 1000

Naučni demonstratori otputovali su u Kraljevo, gde je Centar za promociju nauke od 11. do 14. februara, za učenike Osnovne škole „4. kraljevački bataljon“, organizovao niz interaktivnih aktivnosti.

Osnovci imaju priliku da prisustvuju projekcijama u CPN mobilnom planetarijumu i upoznaju se sa čudesnim univerzumom, astronomijom, zvezdama, planetama i mestom naše Zemlje u kosmosu.

Osim planetarijuma, CPN će tokom četiri dana u Kraljevu držati naučnopopularne radionice za decu iz oblasti psihologije i fizike. Radionica iz psihologije zove se „Šta imamo između ušiju“, a iz fizike „Elektro bube“.

 

Lazarevac

OŠ ”Knez Lazar”

27-28.02.2014.

Broj posetilaca: 500

Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke bio je na dvodnevoj turneji u Osnovnoj školi “Knez Lazar” u Lazarevcu 27. i 28. februara. Ovo je drugo gostovanje Centra za promociju nauke u ovoj opštini.

Svakoga dana organizovano je pet projekcija kojima je prisustvovalo oko 500 učenika, uz stručno vođenje CPN demonstratora. Učenici su se upoznali sa zvezdanim nebom i fenomenima vezanim za svemir: mestom Zemlje u svemiru, osobenostima zemljinih suseda, galaksijama, objektima dubokog neba, raznim sazvežđima i drugim fenomenima.

 

Požega

Festival nauke ”Gimfest”

2.03.2014.

Broj posetilaca: 250

Učenici gimnazije Sveti Sava iz Požege, uspešno su organizovali šesti po redu festival nauke i umetnosti ”Gimfest”.

Festival je održan 2. marta, u trajanju od 11 do 19 časova. Posetioci su besplatno mogli da posete interaktivne postavke koje su približavale nauku, ali i umetnost, svima koji su bili zainteresovani da nauče više.

Centar za promociju nauke predstavio se CPN mobilnim planetarijumom. Ovom prilikom se 250 učenika iz Požege upoznalo sa najzanimljivijim astronomskim fenomenima, zvezdama, planetama i tajnama dubokog svemira.

 

 

 

 

podeli
povezano
Dnevnik iz CERN-a
Dnevnik iz Helsinkija