U petak, 25. septembra, generalni direktor CERN-a Rolf Hojer postaće počasni doktor Univerziteta u Beogradu

Generalnom direktoru Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), profesoru dr Rolfu Hojeru, u petak, 25. septembra, biće uručen počasni doktorat Univerziteta u Beogradu.  Ovo priznanje se dodeljuje dr Hojeru na osnovu zajedničkog predloga Fizičkog fakulteta i Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Nakon dodele počasnog doktorata, dr Hojer će za sve prisutne održati predavanje na engleskom jeziku Breaking the wall of the hidden universe – What the discovery of the Higgs boson tells us about Physics, Mankind and the Universe.

Prof. dr Rolf Hojer sa velikim uspehom vodi CERN od 2009. godine, najveću i najznačajniju naučnu instituciju u svetu, a pružio je i veliku podršku Srbiji na putu ka njenom članstvu u ovoj instituciji. Osim toga, za vreme svog mandata pružao je podršku i pomoć srpskim naučnicima u CERN-u i pomogao u donaciji vredne opreme naučnim institucijama u Srbiji.

Počasni doktor Univerziteta u Beogradu, dr Rolf Hojer, stekao je zvanje doktora nauka na Univerzitetu u Hajdelbergu, a u CERN-u radi od 1984. godine. Objavio je preko 540 publikacija i dobitnik je velikog broja počasnih doktorata.

Član je velikog broja međunarodnih naučnih komisija i savetodavnih tela u svetu. Dobitnik je prestižnih priznanja: nagrade Edisona Volta i medalje „Nils Bor“.

Tokom svog boravka u Beogradu, dr Rolf Hojer će postetiti i „Igralište za inovacije“, manifestaciju koja se organizuje povodom 150 godina od osnivanja vodeće hemijske kompanije BASF , u kojoj će učestvovati i Centar za promociju nauke.

Istražite više o „Igralištu za inovacije.

Istražite više o CERN-u:

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi