U centru

Otvaranje izložbe Digitalni vrtovi Art+Science

U petak 28. aprila u 19 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU otvara se još jedna izložba Art + Science. Svoje radove izložiće umetnica Tanja Vujinović

Tekst: Ljiljana Ilić

U okviru izložbe Art + Science, koju Centar za promociju nauke organizuje na nekoliko lokacija u Beogradu i u nekoliko gradova Srbije, svoje radove predstaviće, među brojnim domaćim i inostranim umetnicima, i Tanja Vujinović. Publika će Tanjine radove biti u prilici da vidi u Galeriji nauke i tehnike SANU, u Ulici Đure Jakšića 2, na izložbi „Univerzalni objekti“, koja se otvara u petak, 28. aprila.

Tanja Vujinović je diplomirala 1999. godine na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, na Odseku za slikarstvo, a bila je i gostujući student na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu. Doktorirala je 2010. godine u oblasti filozofije i teorije vizuelne kulture na Fakultetu za humanističke studije Kopar. Živi i radi u Ljubljani.

U svojim radovima, Tanja istražuje odnos između svesti i tehnologije kroz digitalni animizam i kontemplativnu igru. Njeni radovi nastaju kroz upotrebu računarskih aplikacija, prilagođene elektronike, kao i fizičkih i digitalnih objekata, preuzimajući forme specifičnih situacija ili kompleksnih dinamičnih okruženja, koje oživljavaju virtuelne mašine.

Od 1997. godine audio-vizuelne radove, digitalne printove i instalacije izlaže u brojnim galerijama i muzejima u Strazburu, Dizeldorfu, Denveru, Meranu, Gracu, Mančesteru, Istanbulu, Mariboru, Ljubljani i Beogradu. Učestvovala je i na velikim festivalima poput ISEA 2009 (Belfast), Ars elektronika (Linc), Kinetica Art Fair (London), Spor festival (Arhus), Zeppelin festival (Barselona), FILE − Electronic Language International Festival (Sao Paolo), FILE RIO (Rio de Žaneiro). Svoje radove predstavlja i u okviru brojnih internet projekata i festivala.

U okviru izložbe Art + Science u Galeriji nauke i tehnike SANU, Tanja će predstaviti tri rada iz ciklusa „Univerzalni objekti“: Park 1, Park 2 i Vrt. Reč je o računarskim radovima u okruženju računarske igre, koji se odvijaju u realnom vremenu. Digitalni svet zauzimaju mutirani objekti koji stvaraju prostor za kontemplaciju i opuštanje. Posetioci mogu da uživaju u slučajnim šetnjama ili da se otisnu u sistematično istraživanje prostora; kroz upotrebu tastature sa strelicama koje označavaju smer napred, nazad, levo i desno, i dugmića Shift i Space, sopstveni avatar istražuje park.

Drugo izdanje Art + Science programa otvara se 27. aprila u Kulturnom centru Beograda, a publici će se tokom mesec dana na više lokacija u Beogradu i u nekoliko drugih gradova, predstaviti dvadesetak domaćih i stranih umetnika.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs