U subotu, 10. jula, koji je ustanovljen kao nacionalni Dan nauke 2010. godine, Centar za promociju nauke pripremio je programe na nekoliko lokacija u Beogradu namenjenim svim generacijama, a ovaj dan posvećen je i onima čije naučnopopularne projekte podržavamo u 2021. godini.

Modernizovani Elementarijum i izjave najuglednijih srpskih naučnika sa liste Univerziteta Stanford

Baš na Dan nauke, Centar za promociju nauke predstaviće novi, modernizovani, portal Elementarijum. Kao što je to i dosad bio slučaj, posetioci će na portalu moći da pročitaju najnovije vesti iz sveta nauke, da saznaju više o aktivnostima CPN-a, pogledaju mnoštvo zanimljivih snimaka i poslušaju sve emisije Radio Elemenata. Osim novog dizajna, tu su i nove rubrike koje će svakome poseticu sajta pomoći da se lakše orijentiše i pronađe sadržaj koji ga najviše interesuje. Sa novim sajtom, pristižu i nove priče iz naučnopopularnog časopisa Elementi, eseji, zanimljivosti iz sveta nauke, ali i ekskluzivni intervjui sa istaknutim članovima naučne zajednice, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Takođe, povodom Dana nauke, razgovarali smo sa najuglednijim srpskim naučnicima, čija su se imena našla na prestižnoj listi Univerziteta Stanford, a koji su svojim dostignućima ostavili dubok trag u naučnom svetu. Istraživači koji su za Elemetarijum govorili o svojim karijerama, ali i o ulozi nauke u društvu, su dr Miroslav Krstić, dr Magdalena Đorđević, dr Ivan Gutman, dr Milica Radišić, dr Gordana Vunjak-Novaković i dr Radivoje Popović. Ovaj tekst biće premijerno objavljen na novom Elementarijumu 10. jula, u sklopu obeležavanja Dana nauke u Srbiji.

Dodela priznanja u Rektoratu

Subotnji prepodnevni deo programa posvećen je najboljim naučnim komunikatorima u Srbiji. U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, u 12 časova, CPN dodeljuje priznanja organizacijama i pojedincima koji su učešćem na Javnom pozivu za finansiranje projekata promocije nauke predstavili originalne ideje i koji će tokom naredne godine razvijati svoje projekte.

Ove godine finansirano je 15 projekata koji će se realizovati u naučnim klubovima širom naše zemlje, kao i 43 projekta koji nauku komuniciraju i promovišu na najrazličitije načine. Ovo je način da javnost upoznamo sa mnogim inovativnim idejama i novim značajnim imenima u oblasti nauke i promocije nauke. Pored toga, zahvalnice će dobiti i predstavnici 10 naučnih klubova aktivnih širom Srbije, koji su pripremili svoje godišnje programe.

Naučna šetnja i performans u Mikrogaleriji

U 19 časova počinje naučnopopularni deo programa, uz Naučnu šetnju kroz nepoznato. Ovo je novi format premijerno predstavljen tokom manifestacije Maj meseca matematike: šetnjom kroz delove grada otkrivamo raznovrsne naučne pojmove i ličnosti. Ovog puta istražujemo nepoznato. Koji su to nepoznati oblici, promenljive, odnosi, pravilnosti? Kako istražujemo nepoznato u matematici, kako u drugim naukama, a kako u umetnosti? Mesto okupljanja je Kalemegdan, Donji grad, preko puta Kule Nebojša. Kroz ovu šetnju ćemo plesati kroz nepoznato sa Stanicom – servisom za savremeni ples.

Učešće u šetnji je besplatno, ali su neophodne prijave na linku.

U Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd biće prikazana Naučna minijatura ,,Ispod površine” – desetominutna pantomimska predstava sa elementima slepstik komedije koja se bavi odnosom čoveka i njegovog okruženja. Mikrogalerija Naučnog kluba u ovom slučaju postaje „mikro-stan“, prototip svakodnevnog okruženja modernog čoveka. Naš nemi junak postaje istraživač, a vi, zajedno sa njim, otkrivate gde se sve može kriti nauka u stanu.

Predstava će biti prikazana u petak, 9. jula, i subotu, 10. jula, u tri termina – od 20 časova, 20:30 časova i od 21 čas, na adresi Kralja Petra 46.

Dan nauke, ustanovljen uredbom Vlade Srbije iz 2010. godine, obeležava se na dan rođenja Nikole Tesle.

podeli