Na četvrtoj Evropskoj konferenciji naučnih novinara u Kopenhagenu, u sredu 28. juna CPN organizuje diskusiju na temu “Is feature taking over the news?”

Četvrta Evropska konferencija naučnih novinara Bringing Science Forward održava se ove godine od 26. do 30. juna u Kopenhagenu. Centar za promociju nauke na ovogodišnjoj konferenciji učestvuje kao organizator panel diskusije “Is feature taking over the news?”.

Povod za diskusiju je određeni paradoks koji je primećen u naučnom novinarstvu u regionu jugoistočne Evrope. Uprkos ogromnim količinama informacija koje su na raspolaganju čitaocima i hiperprodukciji naučnih vetsi, čini se da tematski članci i duže forme dobijaju sve više pažnje.

Panelisti sa bogatim iskustvom, kako u lokalnim, tako i u svetskim medijima poput časopisa New Scientist, diskutovaće o tome da li je ovo samo regionalna perspektiva ili ova tendencija preuzima globalno tržište. Da li je ovo možda odgovor na problem sadržaja koji PR službe nude naučnim novinarima? Da li bombastični naslovi i „brzi“ sadržaji, koje vesti moraju da ponude kako bi opstale u globalnoj areni, umanjuju kredibiltet naučnih istraživanja?

Ako je to zaista slučaj, možemo li ponovo izgraditi poverenje u naučne sadržaje sveobuhvatnijim, detaljnim člancima? Na koji način bi ovakvi sadžaji mogli uticati na održivost novinarstva na tržištu?

Evropska konferencija naučnih novinara

Kopenhagen, Danska

Sreda, 28. jun

Is feature taking over the news?

Panelisti:

  • Mićo Tatalović, urednik vesti u časopisu New Scientist, Velika Britanija
  • Volfgang Gede, naučni novinar, Nemačka/Kolumbija
  • Nikola Zdravković, pomoćnik urednika časopisa Elementi, CPN, Srbija

Moderator:

  • Ivana Horvat, izvršna urednica portala Elementarijum, CPN, Srbija
podeli