Na zahtev brojnih saradnika iz zemlje i regiona, CPN izmešta svoje programe i započinje akciju „CPN kroz Srbiju“, koja će trajati čitavog aprila

Proleće će, osim lepog vremena, Srbiji i regionu doneti i obilje nauke. Mobilni tim Centra za promociju nauke je spakovan, i kreće na put po našoj zemlji i okolini, na kom će ostati čitavog aprila.

Gradovi koje će CPN posetiti:

Niš, Zrenjanin, Batajnica, Lazarevac, Kragujevac, Novi Sad, Požarevac, Pančevo, Subotica, Banjaluka

Detaljan program akcije možete pogledati na ovom linku.

Nauka će protutnjiti Srbijom, u svom interaktivnom i najzanimljivijem obliku, a u vidu mobilnog planetarijuma, radionica, naučnih demonstracija i eksperimenata, CPN tribina, predavanja o Horizontu 2020, novog koncepta pod nazivom „Filozofija kroz Srbiju“, ali i u mnoštvu drugih formata po kojima je Centar prepoznatljiv.

Na samom početku sezone školskih aktivnosti, ali i u mesecu koji prethodi najvećoj godišnjoj CPN manifestaciji, M3 – Maj mesec matematike, Centar će usmeriti svoje resurse i snage ka čitavoj zemlji, kako bi svi mogli da uče i uživaju u naučnopopularnim aktivnostima.

Mobilni planetarijum i naučne demonstracije

Mobilni planetarijum Centra za promociju nauke je već dobro poznat u gradovima širom Srbije, i gotovo da ne postoji deo zemlje koje do sada nije posetio.

Bez obzira na činjenicu da već više od dve godine putuje regionom, da je planetarijumskim projekcijama do sada prisustvovalo više od 27.000 posetilaca i da je posetio gradove od Subotice do Vranja, CPN planetarijum ne gubi na popularnosti.

Na projekcijama se na krajnje interesantan i atraktivan način, a kroz specijalne efekte, simulacije i animacije, uči o lepotama svemira, astronomiji i srodnim naukama.

Osim planetarijuma, školarci će uživati i u naučnim demonstracijama, eksperimentima i interaktivnim radionicama na temu prirodnih nauka.

Gradovi koje će posetiti planetarijum: Niš, Pančevo, Zrenjanin, Batajnica, Požarevac, Lazarevac

Istražite više o mobilnom planetarijumu na ovom linku.

CPN tribine

Otkad je održana prva CPN tribina, 4. jula 2012, ovaj naučnopopularni format je počeo da izaziva veliku pažnju medija i velikog broja posetilaca.

CPN tribine se tradicionalno održavaju sredom, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i u CPN Naučnom klubu, jednom mesečno, a bave se ili gorućim naučnim pitanjima ili demistifikovanjem pseudonaučnih koncepata. Bilo da se diskutuje o prolasku komete kroz Sunčev sistem, Higsovom bozonu ili Odiseji u svemiru, CPN tribine ostaju najposećeniji tribinski program u zemlji, koji za govornike okuplja najeminentnije stručnjake iz svojih oblasti.

Tribinski program Centra za promociju nauke je do sada gostovao u Vršcu, Kraljevu, Raški, Banjaluci, Pančevu.

Gradovi koje će posetiti CPN tribine: Novi Sad, Subotica, Banjaluka

Istražite više o CPN tribinama na ovom linku.

Horizont 2020

Horizont 2020 je najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji obuhvata fond od čak 78 milijardi evra, dostupnih u narednih sedam godina.

Nakon što se od 1. jula 2014. Republika Srbija uključila u Horizont 2020, a ova sredstva postala dostupna domaćim naučnicima, privrednicima i civilnom sektoru, Centar za promociju nauke četvrtkom organizuje program predstavljanja Horizonta 2020.

Program Horizont četvrtkom, koji se održava u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, otvoren je za naučnu zajednicu, mala i srednja preduzeća, civilno društvo i sve zainteresovane građane.

Ovaj program je do sada gostovao u Novom Sadu, Nišu, Leskovcu i Pančevu.

Gradovi koje će posetiti Horizont 2020: Niš, Kragujevac, Novi Sad

Istražite više o Horizontu 2020 i programu Horizont četvrtkom na ovom linku.

Filozofija kroz Srbiju

Novi koncept Centra za promociju nauke, nazvan „Filozofija kroz Srbiju“, nastao je kao rezultat duge i bogate saradnje između uglednih profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i CPN-a.

Inicijalna ideja koncepta se oslanja na svoj naziv, i zamišljena je kao poluformalni skup filozofa i njihovih kolega iz bliskih oblasti. Na ovakvim skupovima bi se razgovaralo na interesantne fizolofske teme koje se dotiču svakodnevnog života. 

Istražite više o akciji CPN kroz Srbiju.

podeli