Deset godina CERN-ovog časa “Masterclass“ privlači preko 10.000 srednjoškolaca širom sveta

Kao i svake godine, i ovog proleća, od 12. marta do 12. aprila, održava se Međunarodni čas naučnog instituta CERN – “Masterclass. Oni pružaju jednistvenu priliku srednjoškolcima da na jedan dan postanu fizičari elementarnih čestica i analiziraju realne podatke sakupljene na eksperimentima CERN-ovog Velikog hadronskog sudarača LHC-a.

Ovogodišnji međunarodni časovi, kojima će se obeležiti deset godina od osnivanja manifestacije, privući će više od 10.000 učenika srednjih škola iz 40 zemalja. U Srbiji se “Masterclass“ održava 1. aprila na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i 5. aprila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a namenjen je najuspešnijim đacima završne godine srednjih škola.

Ideja programa je da omogući učenicima da rade kao pravi naučnici. Međunarodni čas je jedinstvena prilika da učenici rade rame uz rame sa naučnicima i iskuse kako izgledaju moderna istraživanja u oblasti fizike.

Glavna atrakcija je, naravno, lov na Higsov bozon. Srednjoškolcima se stavljaju na raspolaganje realni podaci za situaciju u kojoj je proizveden Higsov bozon kako bi tragali za ovom retkom i doskora neuhvatljivom česticom vrlo kratkog života. Pred sam kraj istraživačkog dana, učenici će putem video-veze stupiti u kontakt sa istraživačima iz CERN-a ili Fermilab-a (Ilinoj, SAD), kao i sa grupama srednjoškolaca iz drugih zemalja, kako bi jedni drugima prezentovali rezultate svog mini istraživanja.

Naučnici na oko 200 univerziteta i laboratorija u 40 zemalja širom sveta će organizovati međunarodni “Masterclass” u svojim matičnim institucijama, a ove godine će biti uključeni i novi učesnici iz Čilea, Jamajke, Ekvadora i Meksika.

Podršku pri organizaciji CERN-ovog Međunarodnog časa u Srbiji dao je i Centar za promociju nauke.

Istražite više o CERN-ovom “Masterclass-u“ ili pošaljite prijavu.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi