Otkrića

Manje žirafa – više zaštite od neregulisane trgovine

Kako se broj žirafa drastično smanjio u poslednjih 30 godina, međunarodna organizacija obećava veću zaštitu koja bi trebalo da doprinese održanju vrste.

Foto: Pixabay

Tekst: Ivana Nikolić

Tiho izumiranje (eng. silent extinction) je sintagma kojom se označava sve manje i manje žirafa na tlu Afrike. Naime, u poslednje tri decenije, nestalo ih je čak 40%. Često je u pitanju neregulisana trgovina, jer se meso ovih životinja koristi kao poslastica – meso divljači, a koriste se i neki delovi tela, najčešće za nakit i ogrlice.

Stoga i ne čudi inicijativa koju su pokrenule Centralnoafrička Republika, Čad, Kenija, Mali, Senegal i Niger, države u kojima je situacija najalarmantnija, i koja je prihvaćena na nedavno održanom samitu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES). Naime, odlučeno je da se napokon reguliše trgovina žirafama i delovima njihovih tela, te će države od sada morati da evidentiraju izvoz delova tela ili predmeta pravljenih od njih, a dozvole će biti obavezne za njihovu trgovinu.

,,Žirafa u divljini je mnogo ređa od afričkih slonova“, rekao je Tom de Melenar iz CITES-a. ,,Govorimo o nekoliko desetina hiljada žirafa i o nekoliko stotina hiljada afričkih slonova. Zato moramo biti oprezni“, dodao je.

Iako je velika većina zemalja – njih 106 – glasalo da podrži inicijativu, 21 zemlja je glasala protiv, uključujući Južnoafričku Republiku, Bocvanu i Tanzaniju. Predstavnici ovih država tvrdili su da ne postoji dovoljno dokaza u prilog tome da međunardna trgovina doprinosi padu u broju žirafa.

Skeptičan je i Džulijan Fenesi iz Međunarodne unije za zaštitu žirafa na prirodnim staništima, koji tvrdi da ova odluka ipak neće sačuvati žirafe u prirodi. Ono što je takođe neophodno je finansijska i politička pomoć da se zaustavi pad u broju žirafa, rekao je Fenesi, dodavši da je meso divljači za domaće tržište „daleko“ najveći razlog krivlova.

„Dok se populacija južne i zapadne Afrike i dalje povećava, kombinacija krivolova pretežno za domaću upotrebu, gubitak staništa, rast brojnosti ljudske populacije i građanski nemiri u istočnoj i centralnoj Africi dovode do tihog izumiranja nekih stanovnika“, zaključuje Fenesi.

OTKRIĆA

Svakoga dana se u svetu objavi više hiljada novih otkrića. Koja od njih su zaista bitna? Koja menjaju naučnu paradigmu? I kako razumeti šta se zapravo dešava na naučnim frontovima?

Istražite tekstove iz rubrike OTKRIĆA.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs