09. septembar 2016.

Viking 2

Na današnji dan 1975. godine Viking 2 je krenuo prema Marsu

Foto: NASA

Tekst: J. Mijatović

Recenzija: D. Pavlović

Misija Viking je bila jedan od ranijih programa agencije NASA, sastojala se od dve letelice i imala je za cilj da istražuje planetu Mars i traži znakove života van Zemlje. Obe letelice su se sastojale od orbitera i lendera koji su bili dizajnirani da snimaju slike velike rezolucije i da ispituju površinu i atmosferu crvene planete.

Na današnji dan 1975. godine letelica Viking 2 je lansirana sa Floride. Put do Marsa je trajao 333 dana, nakon čega je orbiter Vikinga 2 počeo da pravi fotografije površine Marsa. Proučavanjem novih snimaka Marsa visoke rezolucije, naučnici iz Nase su promenili mesto sletanja lendera Viking 2 i ubrzo nakon Vikinga 1, u septembru 1976. godine, lender Vikinga 2 se spustio na Mars.

Planirano je da misija orbitera i lendera traju 90 dana nakon sletanja, ali su oba dela letelice funkcionisala i mnogo vremena nakon toga. Lender se nakon 1316 dana isključio kada su otkazale batarije, dok je orbiter napravio 706 orbita prilikom čega je snimio skoro 16.000 fotografija.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs