17. maj 2016.

Venera

Venera i Zemlja su nastale blizu jedna drugoj od sličnih materijala, ali se veoma razlikuju

Venera je druga po redu planeta po udaljenosti od Sunca. Ime je dobila po starorimskoj boginji lepote, što je čini jedinom planetom koja je ime dobila po ženskom liku iz mitologije. Ona je najsjajnija planeta koju možemo da vidimo sa Zemlje i treće po sjaju telo, odmah posle Sunca i Meseca.

Za Veneru ponekad kažu da je Zemljina sestra bliznakinja, iako ona to sigurno nije. Kao zajedničke karakteristike možemo da navedemo da imaju sličnu veličinu, gustinu i gravitaciju i to što su nastale veoma blizu jedna drugoj i od sličnih materijala.

Međutim, za razliku od Zemlje, Venera je prilično vrela, a temperatura na površini planete je oko 460 stepeni. Venera je vrelija od Merkura iako je on bliži Suncu. Temperature na Veneri su tako visoke zato što je njena atmosfera veoma gusta, sačinjena dominantno od ugljen-dioksida zbog čega je vrlo izražen efekat staklene bašte. Osim toga, na Veneri padaju kiše od sumporne kiseline.

Venera rotira oko svoje ose na suprotnu stranu od Zemlje i to dosta sporo. Dok napravi jedan krug oko svoje ose, Zemlja to učini 243 puta.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs