06. septembar 2017.

Urio Vaisala

Na današnji dan 1891. godine rođen je finski fizičar i astronom Urio Vaisala

Foto: Turola Observatory

Tekst: D. Vujić

Na današnji dan 1891. godine rođen je Urio Vaisala, finski fizičar i astronom. Vaisala je doprineo oblastima optike, geodezije i astronomije. U svetu optike ostaće upamćen po razvijanju sistema koji se često naziva Schmidt-Väisälä kamera. Svojim idejama i rešenjima obogatio je metode merenja na polju geodezije, iako se usled razvijanja novi tehnologija ovi pristupi danas smatraju zastarelim.

Što se tiče astronomije, njegov metod posmatranja i zapisa je značajno pomogao u štednji materijala koji se tada koristio i olakšao je time rad opservatorije. Teleskop Schmidt-Väisälä, koji je on napravio, koristio se na Univerzitetu u Turkuu za praćenje i otrkivanje asteroida i kometa, gde je njegov istraživački tim otkrio 7 kometa i 807 asteroida.

Sam Vaisala otkrio je 128 asterioida i tri komete, a asteroidima je davao imena svojih prijatelja. Na Univerzitetu u Turkuu Vaisala institut za fiziku i astronomiju dobio je ime u njegovu čast.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs