02. jun 2017.

Surveyor 1

Na današnji dan 1966. godine Nasina letelica Surveyor 1 sletela je na Mesec

Foto: Youtube

Tekst: J. Žugić

Na današnji dan 1966. godine Nasina letelica Surveyor 1 sletela je na Mesec. To je bila prva letelica koju su Sjedinjene Američke Države poslale na Mesec, a da je uspela i da sleti.

Prvih sat vremena na Mesecu Surveyor 1 je radio inženjerske testove nakon kojih je počeo da šalje fotografije. Tokom prvog lunarnog dana, što traje 27 zemaljskih dana, Surveyor 1 poslao je više od 11.000 fotografija, kao i podatke o površini Meseca i temperaturi. Misija je bila uspešna, a to znači da je letelica bezbedno sletela na Mesec, uspešno je uspostavljala i održavala komunikaciju tokom leta i nakon sletanja, a vozilo za lansiranje uspelo je da usmeri letelicu na pravu putanju.

Letelica je odgovarala na radio-signale do januara 1967. godine. Surveyor program, odnosno serija od sedam letova na Mesec, nastao je kako bi podržao prvu misiju letenja na Mesec sa ljudima.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs