06. jul 2017.

Sazvežđe Andromeda

Sazvežđe Andromeda najpoznatije je po istoimenoj spiralnoj galaksiji koja se nalazi u njemu

Foto: Wikimedia

Tekst: D. Blagić

Priča o sazvežđu Andromeda vezuje se za grčki mit o Perseju. Nakon što je privezana za stenu u Etiopiji kao žrtva morskom čudovištu Ketusu, legendarni junak Persej spašava Andromedu i uzima je za ženu. Persej tako pokazuje da je sin boga Zevsa i da je ljubav prema Andromedi jača od svih natprirodnih sila i čudovišta. Mit se može pročitati na nebu jer se sazvežđe nalazi na severnoj hemisferi zajedno sa sazvežđima Persej, Pegaz i Kasiopeja koji predstavljaju likove ovog mita.

Sazvežđe Andromeda je najpoznatije po istoimenoj spiralnoj galaksiji koja se nalazi u njemu. To je verovatno najpoznatija galaksija koja pripada Lokalnoj grupi zajedno sa Mlečnim putem. U ovom sazvežđu postoje 92 zvezde koje su vidljive golim okom, a najsjajnije su zvezde Alferac, Mirah i Almah. Još jedan od objekata koju Andromeda ima jeste planetarna nebula NGC-7662, poznata i kao Plava grudva snega.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs