18. maj 2015.

Rođendan Ruđera Boškovića

Pre 305 godina rođen je astronom, matematičar i fizičar Ruđer Bošković

Na današnji dan 1711. godine u Dubrovniku je rođen čuveni astronom, fizičar i matematičar, Ruđer Bošković. Bio je i dobar diplomata i filozof, a takođe je pripadao i redu Isusovačkih sveštenika u Rimu. Po njemu je nazvano astronomsko društvo iz Beograda.

Ruđer Bošković je postao najčuveniji po svom radu u astronomiji i fizici rešavanjem problema računanja trajektorije kometa koje su prihvatili brojni cenjeni matematičari tog vremena. Takođe je posmatranjem pega na Suncu odredio njegovu rotaciju i dimenzije. Proučavao je i optiku i dao objašnjenja za eksperimente sa prelamanjem svetlosti kroz različite sredine.

Svetu je ostavio i geometrijski metod za određivanje ekvatora tela koja rotiraju posmatranjem tri tačke na površini, kao i određivanja orbite planeta posmatrajući ih u tri pozicije.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs