24. jul 2017.

Prvo lansiranje sa Kejp Kanaverala

Na današnji dan pre 67 godina lansirana je prva raketa iz baze Kejp Kanaveral

Foto: NASA

Tekst: B. Džodan

Na današnji dan 1950. godine, uz tutnjavu i oblak dima odleteo je u nebo Bumper 8, prva raketa uspešno lansirana iz ratne vazduhoplovne baze Kejp Kanaveral. Ova dvosegmentna raketa je bila prva praktična primena radova čuvenog ruskog fizičara Konstantina Ciolkovskog, konstruisana tako što je na vrh nemačke rakete V-2 nadograđena američka raketa WAC.

Kejp Kanaveral je odabran kao najpogodnija lokacija ne samo jer je na obali Atlantika  već i zbog položaja koji je najbliži ekvatoru pa ima najveću centrifugalnu silu. Ovo lansiranje je bilo najava za stotine onih koji su usledili jer su sa ovog mesta izvršena skoro sva buduća lansiranja američkih letelica, od slanja prvog satelita, preko leta čoveka na Mesec pa i lansiranja van Zemljine orbite. Video zapis lansiranja ostao je zabeležen od strane grupe snimatelja koji su bili udaljeni samo 150 metara od lansirnog mesta.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs