03. mart 2017.

Pionir 10

Nasina sonda Pionir 10 lansirana je 3. marta 1972. godine

Foto: NASA

Tekst: J. Nikolić

Na današnji dan 1972. godine lansirana je Nasina sonda Pionir 10, mada je po lokalnom vremenu na Floridi još uvek bio drugi mart. Ova sonda prva je koja je dostigla drugu kosmičku brzinu, prva koja je ušla u asteroidni pojas između orbita Marsa i Jupitera i prva koja se približila Jupiteru.

U to vreme Pionir 10 je bio najbrži objekat lansiran u svemir, a trebalo mu je 11 sati da se približi Mesecu. Jupiteru je najbliže prišao u decembru 1973. godine, a fotografije površine ove planete su dobijene upravo zahvaljujući njemu. Tokom misije instrumenti su korišćeni za proučavanje pojasa asteoida, okoline Jupitera, solarnih vetrova i kosmičkog zračenja.

Komunikacija sa Pionorom 10 je izgubljena u januaru 2003. godine kada se nalazio 80 astronmskih jedinica daleko od Zemlje. Pretpostavlja se da Pionir 10 nastavlja da se kreće u pravcu zvezde Aldebaran u sazvežđu Bika do koje će putovanje trajati oko dva miliona godina.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs