17. oktobar 2017.

Mej Džemison

Na današnji dan 1956. godine rođena je Mej Džemison, prva Afroamerikanka koja je boravila u svemiru

Foto: Flickr

Tekst: N. Pavlov

Na današnji dan 1956. godine rođena je Mej Džemison, prva Afroamerikanka koja je boravila u svemiru, kao član posade Endevor. Kao dete želela je da se bavi naukom, a svoj prvi cilj ispunjava upisivanjem hemijskog inženjerstva na Stenfordskom univerzitetu. Nakon doktorata iz medicine 1981. godine, bavila se medicinskim istraživanjima.

Seli Rajd je 1983. godine postala prva Amerikanka u svemiru, što je kod Mej Džemison probudilo želju da se prijavi za NASA program. Odabrana je među 15 od 2000 prijavljenih kandidata, a do svog leta radila je u Svemirskom centru Kenedi. Endevor je lansiran 1992. godine i Džemison je u njemu provela osam dana istražujući medicinske posledice po organizam usled boravka u svemiru. Jedan od eksperimenata uključivao je i reprodukciju žabe u bestežinskom stanju.

U martu 1993. godine dala je ostavku u Nasi želeći da se posveti istraživanju odnosa tehnologije i društvenih nauka. Iste godine osnovala je svoju kompaniju Jemison Group. I dalje se aktivno bavi popularizacijom nauke, a osmislila je i nekoliko plesnih numera modernog džeza i afičkog plesa.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs