26. oktobar 2016.

M 27

Jedan od najpopularnijih objekata među astronomima amaterima je M27

Foto: Wikimedia

Tekst: J. Nikolić

Recenzija: D. Pavlović

Prva planetarna maglina koja se našla u Mesijeovom katalogu je M27 i u isto vreme je prva otkrivena planetarna maglina. Otkrio ju je Šarl Mesije 1764. godine, a danas je jedan od najpopularnijih objekata među astronomima amaterima. Njena prividna magnituda je 7,5 a može se videti i pomoću dvogleda.

Ova planetarna maglina se nalazi na oko 1360 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Lisice i često se poredi sa odgriskom jabuke ili peščanim satom. Jedina planetarna maglina sjajnija od nje je Heliks maglina u sazvežđu Vodolije.

Planetarne magline su ostaci zvezda koje su bile slične Suncu, a M27 je do pre oko 48.000 godina bila dvojni zvezdani sistem čija je jedna komponenta iscrpela sve zalihe helijuma iz svog jezgra, a druga komponenta je  beli patuljak koji još uvek sagoreva svoje gorivo.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs