20. septembar 2017.

Lovački psi

Sazvežđe Lovački psi se nalazi između Volara i Velikog medveda i predstavlja hrtove koje volar drži na uzici

Foto: Wikipedia

Tekst: D. Vujić

Večeras iznad severozapadnog horizonta biće vidljiv period zalaska sazvežđa Lovački psi. Do samog zalaska doći će oko 22:30, a sazvežđe će ponovo biti vidljivo iznad severnoistočnog horizonta pred svitanje. Havel je 1690. godine od graničnih zvezda Velikog medveda formulisao ovo novo sazvežše nazvavši ga Lovački psi.

Kako se sazvežđe nalazi između sazvežđa Volar i Veliki medved, ono predstavlja dva hrta koje Volar drži na uzici prilikom lova na medveda, a oni su Asterion (na severu) i Kara (na jugu). Oko 30 zvezda ovog sazvežđa vidljivo je golim okom, a najsjajnija Cor Caroli nalazi se na ogrlici psa Kare.

Za Cor Caroli, odnosno u prevodu Karlovo srce, veruje se da je ime dobila 1678. godine, a ime joj je dao engleski astronom Edmund Halej u čast kralja Čarlsa Prvog kog su ubili Kromvelovi revolucionari. Međutim, postoji mogućnost da ju je imenovao engleski astronom Flemstid u čast Čarlsa Drugog koji se osvetio za smrt svog oca.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs