10. septembar 2016.

Karl Cajs

Na današnji dan pre 200 godina rođen je optičar Karl Cajs

Tekst: T. Marković

Recenzija: D. Pavlović

Karl Cajz je bio nemački optičar i osnivač firme Karl Cajz Jena (sada Karl Cajz AG.). Rođen je 11. septembra 1816. godine u Vajmaru, u Nemačkoj.

Cajz je odrastao u Vajamru, a fakultet je završio na Univerzitetu Jena, na kom je između ostalog pohađao i časove optike, za koje se posebno zainteresovao. Godine 1840. otvorio je malu radionicu za pravljenje sočiva koja je bila jako loše opremljena. Mada je pravio razna sočiva, gotovo niko nije znao za njih tokom prvih sedam godina od osnivanja firme.

Njegov prvi mikroskop bio je jednostavan mikroskop za disekciju koji je imao jedno sočivo. Pošto je tokom prve godine proizvodnje prodao 23 mikroskopa, Cajz je odlučio da mu treba veći izazov pa je počeo da pravi složenije modele. Na Tirižanskoj industrijskoj izložbi, održanoj 1861. godine, osvojio je zlatnu medalju za svoje izume.

Karl Cajz je 1872. godine počeo saradnju sa nemačkim fizičarem, Ernestom Abom. Zajedničkim radom Ab i Cajz došli su do Abovog sinusnog uslova, odnosno uslova koji mora da bude ispunjen kod sočiva i optičkog sistema kako bi se napravile što oštrije slike. Premda u to vreme nije postojalo staklo koje bi ispunilo uslove ove teorije, Ab i Cajz su uz pomoć nemačkog hemičara Fridriha Ota Šota napravili staklo koje je zadovoljavalo sve uslove. Ovo staklo omogućilo je proizvodnju nove vrste objektiva za mikroskope.

Cajz je kasnije staklo potapao u vodu kako bi napravio okular koji je proizvodio slike sa malo ili bez izobličenja boje. Nakon smrti Karla Cajza, 3. decembra 1888. godine u Jeni, posao je nastavio neko vreme da vodi njegov sin, ali je posao 1889. godine pripojen Karl Cajz fondaciji koja se bavi proizvodnjom optičkih instrumenata.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs