22. septembar 2017.

Jesenja ravnodnevnica

Večeras na severnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen

Foto: Pexeles

 

Tekst: N. Kilibarda

Stanovnici severne Zemljine polulopte večeras će i zvanično dočekati jesen. U tačno 22 časa i dva minuta Sunce će pod pravim uglom preseći nebeski ekvator i označiće ovogodišnju jesenju ravnodnevnicu.

Takozvani ekvinocij, kada noć i dan imaju približno jednako trajanje, dešava se svake godine dva puta, najpre u martu, a zatim u septembru najavljujući početak proleća i jeseni. Na južnoj polulopti desiće se suprotno od našeg dela planete – u trenutku jesenje ravnodnevnice na severnoj, južna polulopte dočekuje svoje godišnje doba buđenja i cvetanja, proleće.

Zemlja nije jedina koja ima ovu vrstu pompezne najave godišnjih doba. Naš kosmički komšija, gasoviti džin Saturn, takođe ima svoju verziju ravnodnevnice. Doduše, sa nešto većim vremenskim razmakom nego što je to slučaj na Zemlji. Na ovoj planeti, prolećni i jesenji ekvinocij nastupaju otprilike na svakih 15 godina, kako je Saturnu potrebno neverovatnih 30 da obiđe svoj krug oko Sunca.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs