21. septembar 2017.

Galileo misija

Na današnji dan 2003. godine, Galileo misija je završena nakon četrnaest godina

Foto: NASA

Tekst: V. Glomazić

Nakon četrnaest godina od lansiranja i punih osam provedenih u ispitivanju Jupitera i njegovih satelita, 21. septembra 2003. godine, misija Galileo je okončana slanjem letelice u Jupiterovu atmosferu. Iako je prvobitno zamišljena kao dvogodišnja, misija je 1997. godine produžena za još šest godina a orbiter je nastavio da proučava Jupiterove satelite Evropu i Io. Tokom 2001. godine Galileo se približio najvećoj planeti Sunčevog sistema na svega 180 kilometara.

Među najvećim otkrićima misije izdvajaju se dokazi koji podržavaju teoriju tečnih okeana ispod površine zaleđene Evrope, dok postoje indicije da se okeani nalaze i na još dva satelita, Ganimedu i Kalistu. Takođe, potvrđeno je da Ganimed poseduje magentno polje dok se oko njega, Evrope i Kalista proteže egzosfera – pojas izuzetno male gustine.

Nakon Galilea, NASA je u saradnji sa ostalim svemirskim agencijama pokrenula još četiri misije čija je odredišna ili prolazna tačka Jupiter – Uliks (Ulysses), Kasini-Hajgens (Cassini-Huygens), Novi Horizonti (New Horizons) i Džuno (Juno).

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs