30. novembar 2016.

Duplo Persejevo zvezdano jato

Duplo zvezdano jato u sazvežđu Persej čine rasejana zvezdana jata NGC 869 i NGC 884

Foto: Wikimedia

Tekst: J. Nikolić

Duplo zvezdano jato u sazvežđu Persej, ili Kaldvel 14, čine rasejana zvezdana jata NGC 869 i NGC 884. Ova dva jata se nalaze veoma blizu jedno drugom, na udaljenosti od svega nekoliko stotina svetlosnih godina. Od Zemlje su udaljena oko 7.500 svetlosnih godina.

Oba jata su vidljiva golim okom a najčešće ih astronomi amateri posmatraju pomoću manjih teleskopa. Duplo jato koje čine poznato je još iz antičkih vremena ali ga je prvi zabeležio grčki astronom Hiprakus oko 130. godine pre nove ere ne znajući pravu prirodu objekta koji je privukao njegovu pažnju. Tek prvi teleskopi otkrivaju da je reč o zvezdanom jatu, a u 19. veku Vilijam Heršel prepoznaje da su to u stvari dva odvojena jata.

Duplo jato se nalazi u blizini radijanta Perseida, koji maksimum dostižu oko 12. avgusta, a njegova prividna magnituda je oko 3,7. Bogovi su slavnog junaka Perseja postavili na nebo tako da u jednoj ruci drži glavu Meduze a u durgoj mač čiju ukrasnu dršku predstavlja Duplo zvezdano jato koje se nalazi u blizini sazvežđa Kasiopeje.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs