24. avgust 2016.

Definisanje planeta

Kriterijumi koje planete treba da ispunjavaju definisani su pre 10 godina

Foto: Astronomski institut Češke akademije nauka

Na današnji dan, pre deset godina, u Pragu je održana 26. konferencija Međunarodne Astronomske Unije gde su definisani kriterijumi koje nebesko telo mora da ispunjava da bi ga astronomi zvali planetom. Ovaj čuveni skup poznat je po tome što od tog dana Pluton u međunarodnoj zajednici više nije u grupi planeta.

Prema konvenciji planete su nebeska tela koja su u orbiti oko Sunca dovoljno masivna da ih zaobli sopstvena gravitacija (dovede u takozvanu hidrostatičku ravnotežu) i da svojom gravitacijom očiste okolinu svoje putanje od sitnijih nebeskih tela. Posebnom konvencijom definisane su vansolarne planete.

Kako Pluton ne ispunjava sve pomenute kriterijume, izmešten je iz grupe planeta i okarakterisan kao član nove grupe planeta patuljaka. U istoj grupi nalaze se i Ceres, Makemake, Eris i Haumea, ali ima i još kandidata koji bi mogli da im se pridruže.

Astronomska zajednica se nije u potpunosti slagala sa ovom odlukom pa su je brojni veliki astronomi kritikovali.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs