07. septembar 2017.

Biosatelit 2

Na današnji dan 1967. godine lanisran je  Biosat 2 

Tekst: V. Glomazić

Drugi od tri veštačka satelita NASA Biosatelit programa, koji je trajao od 1966. do 1969. godine, lansiran je sa centra Kejp Kanaveral na Floridi sedmog septembra pre tačno pedeset godina. Cilj misije Biosat 2 bio je utvrđivanje razlike u osetljivosti organizama izloženih jonizujućem zračenju na Zemlji i u uslovima mikrogravitacije u niskoj Zemljinoj orbiti.

U ovom programu za biološka istraživanja planirano je trinaest različitih eksperimenata u kojima su korišćene različite vrste insekata, jajašca žaba, mnoge biljke i mikroorganizmi. Usled tropskih oluja i problema u komunikaciji sa satelitom, ova misija bez ljudske posade je obustavljena nakon samo 45 sati od lansiranja. Kapsula sa živim organizmima je odvojena od satelita i nakon ulaska u atmosferu prihvatila ju je druga NASA letelica. Misija je zvanično završena u januaru 1968. godine.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs