11. april 2017.

Apolo 13

Apolo 13, čuven po reakciji posade i komande posle katastrofalnog kvara usred leta ka Mesecu, lansiran na današnji dan 1970.

 

Tekst: N. Zdravković

Na današnji dan 1970. godine, nešto posle 8 časova uveče po našem vremenu, sa Svemirskog centra Kenedi i uz pomoć moćne Saturn V rakete, u pravcu Meseca poletela je posada Apola 13 u sastavu Džejms Lavel, Džon Svigert i Fred Hejz.

Posle 56 sati leta, na udaljenosti od preko 300.000 kilometara od Zemlje, trojica astronauta su čula prasak. Desio se kratak spoj. Elektronika je nakratko podivljala, a kontakt sa Zemljom je nestao na 1,8 sekundi. 

Vrlo brzo, iscureo je sav kiseonik iz komandnog modula. Da cilj misije nije bilo sletanje na Mesec, i da nisu nosili odvojeni lunarni modul sa sopstvenim kiseonikom i gorivom, sva trojica članova posade bi garantovano poginula. 

Ovako, koristeći lunarni modul kao „čamac za spasavanje“, uspeli su da se, koristeći Mesečevu gravitaciju, lansiraju nazad ka Zemlji i uspešno „slete“ u južni Pacifik 17. aprila.

Neki učesnici će ovo spasavanje posade posle neuspešne misije kasnije nazvati „Nasinim najvećim podvigom“.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs