11. maj 2017.

Alfa Vage

Uprkos oznaci alfa, Zubenelgenubi nije najsjajnija zvezda u sazvežđu Vaga

Foto: Stellarium

Tekst: V. Glomazić

Alfa Vage je binarni sistem zvezda u sazvežđu Vaga. Njegov tradicionalni naziv Zubenelgenubi potiče iz arapskog jezika i znači ”južna klješta”. On je nastao u vremenu kada sazvežđe Vaga nije bilo poznato već su njegove zvezde pripadale susednom Škorpionu.

Uprkos oznaci alfa, ova binarna zvezda nije najsjajnija u ovom sazvežđu, već je to Beta Vage. Takođe je zanimljivo pomenuti i da je veća zvezda u ovom binarnom sistemu dvojna, odnosno ima zajednički centar mase. Alfa Vage je udaljena oko 77 svetlosnih godina od Sunca i pripada Kastorovoj grupi koju čine zvezde međusobno sličnih brzina kretanja. Pored nje, ovoj grupi pripadaju i Vega, Fomalhaut, Kastor i Alfa Cefei, a njihova starost je procenjena na oko 200 miliona godina.

Na severnoj hemisferi, Alfa Vage je vidljiva od početka maja, kada se pojavljuje sa zalaskom Sunca, sve do novembra. Nije je teško uočiti jer se nalazi tačno između crvenog superdžina Antaresa iz sazvežđa Škorpion i zvezde Spica iz sazvežđa Devica.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs