09. maj 2017.

Alfa Hidre

Arapski naziv za Alfu Hidre, Alfard, znači ”usamljenik” i priprada jedinoj sjajnijoj zvezdi u svojoj okolini

Foto: Stellarium

Tekst: N. Pavlov

Večeras, nakon zalaska Sunca, prema jugozapadu nisko na horizontu nalaziće se Alfard, srce vodene zmije. Poznata je i kao Alfa Hidre, najsjajnija zvezda tog sazvežđa. Na arapskom Alfard znači ”usamljenik” jer je ona jedina sjajnija zvezda u svojoj okolini sa prividnom magnitudom 2.

Mada tri puta masivniji. Alfard je nešto hladniji od Sunca jer pripada spektralnoj klasi K3. Ova narandžasta zvezda udaljena je od Zemlje oko 177 svetlosnih godina. Procenjeno je da je stara oko 420 miliona godina što znači da će uskoro (po astronomskim standardima) dostići poslednju fazu svoje evolucije.

Kod Alfarda se javljaju oscilacije u kretanju njegove mase koje su uzrok zvezdanom pulsiranju. Ovakve oscilacije su interesantne za izučavanje u astroseizmologiji. Od 27 zvezda na zastavi Brazila koje predstavljaju njegove savezne države, zvezda koja simbolizuje Mato Groso do Sul upravo je Alfard.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs