18. MART 2016.

Aleksej Leonov

Na današnji dan 1965. godine Aleksej Arkipovič Leonov postao je prvi čovek koji je tokom svemirske misije napustio letelicu i boravio u otvorenom svemiru

Na današnji dan 1965. godine, pre tačno 51 godinu, Aleksej Arkipovič Leonov, sovjetski kosmonaut i general vazduhoplovstva, postao je prvi čovek koji je tokom svemirske misije napustio letelicu i boravio u otvorenom svemiru. Van letelice proveo je ukupno 12 minuta.

Njegova prva uspešna šetnja po otvorenom svemiru odigrala se tokom misije Voshod 2. Prvobitno je bilo planirano da ruski kosmonaut izađe van letelice tokom misije Vostok 1. Osim toga, Leonov je trebalo da bude i prvi Sovjet koji se iskrcao na Mesec, međutim, misija je bila otkazana.

Između 1976. i 1982. godine bio je komandant i jedan od rukovodilaca trening centra za kosmonaute „Jurij Gagarin“. Leonov trenutno ima 81 godinu i jedini je preživeli astronaut programa Vostok. Leonov je takođe poznat i kao umetnik i slikar.

——————————————————————————————————————————-

DNEVNI TELESKOP

Rubrika Dnevni teleskop iz dana u dan predstavlja kratke astronomske priče. Ova serija se, uz podršku Centra za promociju nauke, originalno objavljuje svakog dana u listu Danas umesto ukinute rubrike Horoskop.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs