(SNIMAK, 30. mart 2021.) U martovskom izdanju emisije Radio Elementi, na internet adresi radioaparat.com,  u utorak, 30. marta, bili su nam dosad najmlađi gosti, Staša i Ogi, učesnici DNK, a pričali smo i o značaju voda i Mikrogaleriji, izložbenom prostoru CPN-a

U prvoj prolećnoj emisiji, u utorak, 30. marta, u 18 časova, u gostima su nam bila dva najmlađa sagovornika: Staša Pokornik i Ognjen Todić. Oni su učesnici zimskog Dečjeg naučnog kampa, koji nas je tokom celog februara vodio u svemir. Staša i Ogi su nam pričali o raznim svemirskim avanturama i susretima sa naučnicima, a ovu priču dopunila je i Jelena Joksimović, koordinatorka DNK.

Žaklina Živković, aktivistkinja inicijative Pravo na vodu, pričala je o glavnim ciljevima njihove misije povodom Dana voda, obeleženog 22. marta: „Kada kažemo pravo na vodu, za nas to znači da svaki stanovnik Srbije ima pristup čistoj pijaćoj vodi na neprofitnoj osnovi, da postoji uređen sistem prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, da su naši izvori, reke i jezera očuvani.“

Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, u Ulici kralja Petra 46, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva naučne koncepte, pojmove, oblasti ili fenomene. O novoj postavci „Nestajanje vrsta“ i ostalim ovogodišnjim planiranim pričama u Mikrogaleriji govorila je Mirjana Utvić, arhitektkinja CPN-a.

 

Emisija Radio Elementi emituje se svakog poslednjeg utorka u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

podeli