U tematu Žene u nauci, Radio Elementi u goste zovu naučnice sa zanimljivim istraživačkim karijerama. Ko su žene u nauci kod nas? Sa kakvim izazovima se suočavaju tokom svoje karijere? Šta bi savetovale devojkama koje tek odlučuju da krenu putem naučne karijere?

U utorak, 25. januara, u 18 časova, na RadioAparatu, naša gošća je Snežana Zlatković, asistentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i članica tima Moderni u Beogradu, koji je predstavljao Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2021. godine. Ovaj rad je bio odgovor na temu ”Kako ćemo živeti zajedno?”, koja je bila zajednička nit svih radova predstavljenih prošle godine u Veneciji.

U emisiji ćemo razgovarati i o razigranima zadacima na zimskom Dečjem naučnom kampu (DNK), čija je  gošća ove zime Sonja Žakula. Sonja je doktorirala antropologiju na temu ljudskih i životinjskih odnosa, a radi na Etnografskom institutu SANU. Sa Sonjom razgovara dr Jelena Joksimović, koordinatorka Dečjeg naučnog kampa u Centru za promociju nauke.

Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a, upoznaće nas sa aktivnostima CPN-a planiranim za ovu godinu, prvenstveno sa programima u okviru kojih ćemo povezati umetnost i nauku sa temom klimatskih izazova. Šta je to klimatska kapsula? Na koji način su ove aktivnosti povezane sa aktuelnom Evropskom prestonicom kulture, Novim Sadom? Šta je to EkOtisak?

 

Radio Elementi se emituju svakog poslednjeg utorka u mesecu, u 18 časova, na RadioAparatu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

Emisiju pripremaju i vode: Petar Laušević, Marjana Brkić, Ivana Smolović i Ljiljana Ilić.

 

podeli