(SNIMAK, 29. mart 2020.) U martovskoj emisiji Radio Elementi, u nedelju, 29. marta, razgovarali smo sa dr Nevenom Buđevac o psihološkim izazovima u uslovima izolacije usled pandemije virusa COVID-19

U nedelju, 29. marta, od 12 časova, na internet radio-stanici Radioaparat (radioaparat.com), emitujovali smo novo izdanje emisije Radio Elementi.

Ovoga puta, emisija je pripremljena u specifičnim uslovima izolacije u kojoj se nalaze građani naše zemlje, ali i većine zemalja širom planete. Zbog toga smo ovo izdanje posvetili psihološkim izazovima u uslovima izolacije i ograničenog kretanja usled pandemije virusa COVID-19, odnosno korona virusa.

Ljiljana Ilić je razgovarala sa dr Nevenom Buđevac, psihološkinjom, docentkinjom na Učiteljskom fakultetu u Beogradu. Kakvi su psihološki izazovi situacije u kojoj smo se našli? Da li je veći izazov to što nam je ograničeno kretanje i viđanje sa drugima, ili to što smo se zatekli u neizvesnoj situaciji? Šta iz ugla psihologije trigeruju ovakve situacije, ukoliko potraju? Kako se izboriti sa anksioznošću i strahom? Kakva je uloga društvenih mreža u ovom kontekstu?

Dr Marjana Brkić se kratko osvrnula na Dan voda, 22. mart, a Dobrivoje Lale Erić je napravio prilog iz Sijetla, Vašington, sa godišnje konferencije Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS – American Association for the Advancement of Science). Slušaoci će biti u prilici da čuju deo predavanja Bila Gejtsa, osnivača kompanije Microsoft.

Kratko smo se osvrnuti i na razgovor o klimatskim promenama između stručnjaka i predstavnika medija, održan 2. marta, u Naučnom klubu Beograd.

Emisija Radio Elementi emituje se svake poslednje nedelje u mesecu, a sve dosadašnje emisije mogu se slušati na ovom linku.

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli