Naučni krug

Snimak drugog dela Seminara o recenziranju

U četvrtak, 27. maja, održana su preostala dva predavanja u sklopu onlajn Seminara o recenziranju za istraživače, kome je ovog puta prisustvovalo više od 150 istraživača

Seminar o recenziranju u organizaciji Centra za promociju nauke i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu sproveden je putem Zoom platforme, a drugom delu Seminara prisustvovalo je oko 150 istraživača. Prvo predavanje u ovom terminu održala je dr Nevena Buđevac na temu „Društvenog priznavanja i vrednovanja recenziranja“, a, nakon njenog izlaganja, dr Ivana Drvenica govorila je učesnicima o „Platformama i programima za podršku recenzentima“.

Kompletan snimak drugog dela onlajn Seminara o recenziranju održanog 27. maja možete pogledati na youtube kanalu Centra za promociju nauke.

Osim klasičnih predavanja i prezentacija, prisutni istraživači mogli su u komentarima na Zoom-u da postavljaju pitanja i komuniciraju sa predavačima, a nijedno pitanje nije ostavljeno bez odgovora. Nakon toga, prešlo se na ocenjivanje i komentarisanje test recenzija naučnog rada koje su uradili i poslali učesnici Seminara. Prilikom prijavljivanja za vebinar istraživači su imali opciju da se prijave i za test recenziju naučnog rada „Kako recenzirati naučni rad“ i tako se oprobaju u ulozi recenzenta, a predavači su ovog puta komentarisali kako su se učesnici snašli u toj ulozi, izneli opšta zapažanja, ukazali im na to gde su grešili i pravili propuste, ali i istakli dobre aspekte pojedinih recenzija. Nakon ovog dela, učesnici su mogli da postave dodatna pitanja svim predavačima u vezi sa procesom recenziranja i iznesu svoje utiske o samom seminaru i svom probnom recezentskom iskustvu.

Prisutnim istraživačima na početku se obratio i v.d. direktora Centra za promociju nauke dr Marko Krstić, a Seminarom je, kao i prethodnog puta, moderirao rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke Ivan Umeljić.

__________

Više informacija o predavačima i temama onlajn Seminara o recenziranju možete pronaći OVDE.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs