Naučni krug

Samit o budućnosti Odgovornog istraživanja i inovacija

Dvodnevni virtuelni samit će predstaviti ključne zaključke i rezultate projekta RRING koji je okupio globalnu mrežu aktera u širokom krugu odgovorne nauke

Projekat RRING (Responsible Research and Innovation Networked Globally), koji finansira Evropska komisija u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, sproveo je niz aktivnosti sa ciljem boljeg razumevanja i povezivanja koncepta Odgovornog istraživanja i inovacija (RRI – Responsible Research and Innovation) širom sveta. Osim toga, projekat je kreirao preporuke namenjene poboljšanju veza nauke i društva, i jačanju istraživačke zajednice, u skladu sa Uneskovim Preporukama o nauci i naučnim istraživačima. Ovaj dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Uneska 2017. godine, namenjen je usmeravanju, vrednovanju i oceni odnosa nauke i društva, i pozicije istraživača u nacionalnim sistemima zemalja članica.

Na samom kraju projekta, u okviru završnog samita 19. i 20. aprila, vodeći učesnici projekta i eksterni saradnici i partneri će razgovarati o prikupljenim podacima i uvidima koji su dobijeni angažmanom RRING zajednice. Na samitu će, između ostalih, učestvovati predstavnici Uneska, Ujedinjenih nacija, organizacija Future Earth, PRIA i ICORSA, i drugih.

Aktivnosti projekta pokazale su da je potrebna bolja saradnja među svim zainteresovanim stranama u nauci i tehnologiji, usmerena na javne politike i proces donošenja odluka. Neophodno je zajedničko delovanje kako bi se poboljšali aspekti poput javnog angažmana, otvorenog pristupa nauci, rodne ravnopravnosti, etike i naučnog obrazovanja, kao i da nauka i tehnologija aktivno doprinose postizanju Ciljeva održivog razvoja (SDGs – Sustainable Development Goals).

U cilju podrške zainteresovanih strana u nauci i tehnologiji, i obezbeđivanja alata za postizanje sve veće odgovornosti i slobode u istraživanju i inovacijama, RRING je razvio Preporuke za razvoj konkurentske prednosti zasnovane na RRI konceptu. Takođe, projekat je sproveo istraživanje u zemljama koje su pripremile i predale nacionalne izveštaje na Uneskove Preporuke, kroz praćenje i merenje napretka u okviru 10 ključnih oblasti.

RRING zajednica ovim prelazi izvan okvira samog projekta i postaje otvorena mreža koja širi i deli ideje Odgovornog istraživanja i inovacija. Članovi mreže trenutno dolaze iz preko 60 zemalja, među kojima je i Srbija. Svi oni dele zajedničku viziju učenja, razmene i povezivanja izvanrednih istraživačkih praksi širom sveta kako bi poboljšali kvalitet i uticaj naučnog istraživanja na globalnom nivou.

Kroz obuke koje organizuje, razmenu znanja i umrežavanje, RRING zajednica neće podržati samo nacionalne procene i izveštavanja u okviru Uneskovih Preporuka, već će omogućiti i razmenu praksi i znanja na globalnom nivou, tražeći načine za poboljšanje, primenu i razvoj posebno dizajniranih alata.

 

Svi zainteresovani za pridruživanje RRING zajednici, mogu se registrovati na linku.

Prijava za RRING samit je besplatna, a program se može videti OVDE.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs