Izložbe

Laboratorija velikana

U utorak, 5. novembra 2013. godine, u 19 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU otvorena je izložba „Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije”

U utorak, 5. novembra 2013. godine, u 19 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU, u Ulici Đure Jakšića 2, svečano je otvorena izložba „Laboratorija velikana – nasleđe srpske hemije“. Organizatori izložbe su Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU i Srpsko hemijsko društvo, a autori postavke Jasminka Korolija, Igor Matijašević, Danica Stojiljković i Zorana Đorđević.

Izložba je upriličena na 160. godišnjicu od otvaranja prve srpske hemijske laboratorije na beogradskom Liceju, koji je preteča današnjeg univerziteta. Inspirisana je počecima srpske hemije i posetioce upoznaje sa hemijskom baštinom, istorijom hemije u Srbiji i načinom na koji su se, pre 160 godina, naši naučnici njome bavili. Organizatori očekuju da će izložba biti posebno interesantna mladima.

Muzej hemije, osnovan 2002. godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu, raspolaže velikim brojem eksponata, koje će posetioci izložbe moći da vide. Njih čine sačuvani instrumenti, laboratorijski pribor i posuđe, hemikalije, dokumenta-inventari laboratorijske opreme i praktikumi, koji datiraju iz perioda od sredine 19. do sredine 20. veka. Izložbu će pratiti i predavanja na kojima će posetioci moći da saznaju više o „hemičarskom zanatu“.

Izložba će biti otvorena do 3. decembra 2013. godine.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs