Letnji kampovi

Astronomija na Letenci

Na Letenci je počeo još jedan astronomski kamp, koji se održava od 19. do 22. jula

Ovogodišnji astronomski kamp na Letenci, na Fruškoj gori, okupio je astronome iz celog regiona, koji će ovde osmatrati nebo od 19. do 22. jula. Kako kažu organizatori kampa Letenka 2012, reč je o događaju koji predstavlja  „kamp za popularizaciju nauke, pre svega astronomije“.

U svakom slučaju, kamp na Letenci je jedan od najvažnijih događaja za astronome amatere iz zemlje i regiona. Više od jedne decenije on okuplja posmatrače, ljubitelje astronomije, pa i astronome profesionalce. Svake godine u julu ovde se okupi i veliki broj gostiju iz raznih drugih oblasti.

Na inicijativu časopisa „Astronomski magazin“ i urednika ovog lista Aleksandra Zorkića, kamp se organizuje od 2001. godine. Sredtsva za njegovu organizaciju je isprva prikupljao sam „Astronomski magazin“, a od 2006. kamp finansijski pomaže Porkajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, kao i PMF u Novom Sadu.

Kamp se tradicionalno organizuje u julu  i to, kako kažu na stranicama posvećenim kampu, „za onaj vikend kada Mesec ne ometa (ili bar najmanje ometa) posmatranje“.

Program kampa je vrlo raznovrsan i sastoji se od niza predavanja, radionica, demonstracija, prezentacija i tribina. On je, kako kažu organizatori, namenjen svima „koji žele da saznaju, nauče ili da drugom prenesu svoje znanje“.

Pogledajte video zapis sa Letenke 2012.

Istražite više na sajtu Astronomskog magazina

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs