Projekti

Arheologija jezika

Izložbu „Prizren – život u rečima“, uz podršku Centra za promociju nauke, zajednički organizuju Institut za srpski jezik SANU i Centar za digitalne humanističke nauke

Od 14. do 30. oktobra, u Galeriji nauke i tehnike SANU otvorena je izložba „Prizren – život u rečima“, koju su pripremili Snežana Petrović i Toma Tasovac, uz finansijsku i tehničku podršku Centra za promociju nauke.

Na izložbi će biti predstavljena rukopisna zbirka reči iz Prizrena Dimitrija Čemerikića (1882–1960), predratnog generala i kulturnog pregaoca, koji je tokom svog života sakupio i leksikografski obradio više od 16.000 reči iz svog rodnog grada.

Posetioci će na izložbi moći da vide primerke originalnih rukopisa, njihove prepise i adaptaciju sa dijalekta na savremeni jezik, da čuju snimke izvornog prizrenskog govora, ali i da vide istorijske fotografije i video-snimke savremenog Prizrena. Pored ostalog, saznaće ko je „dečanska neprelja“, a ko „đunđulija”, kako je „Toma Karafera“ dobio svoj nadimak, kako su Prizrenci predviđali kojeg će pola biti dete i kakvim su lukavstvima devojke pribegavale da bi zadržale momke.

Kroz izložbu i kroz prateći veb-sajt posetioci će moći da osete duh Prizrena koji pripada vremenu iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, a u kome se ogleda slojevitost različitih tradicija kao posledica zajedničkog života u jednoj kulturno, etnički, jezički i verski raznolikoj sredini.

Izložba „Prizren – život u rečima“ jedan je od projekata koji su dobili finansijsku podršku Centra za promcoiju nauke na Javnom pozivu 2013.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs