Naučni krug

Aerosonar na izložbi BeoAir u Los Anđelesu

U petak, 26. februara, biće otvorena izložba BeoAir u virtuelnom prostoru na kojoj će biti predstavljena prostorno-zvučna instalacija Aerosonar. Izložbu organizuje galerija Studio 106L.A. pod pokroviteljstvom Centra za nauku i umetnost (UCLA) iz Los Anđelesa, sa ciljem podizanja svesti o zagađenju vazduha u Srbiji. Izložbi će prethoditi paneldiskusija, gde će naučnici i umetnici razgovarati o zagađenju vazduha, kao i rešenjima za suzbijanje ovog problema.

BEO AIR IZLOŽBA

Izložba BeoAir ima za cilj da publici predstavi radove srpskih umetnika i transdisciplinarnih projektnih timova koji se bave problemom zagađenja vazduha u Srbiji. Kvalitet vazduha u Srbiji je veliki problem: merenja pokazuju da građani širom zemlje udišu vazduh koji se smatra štetnim po zdravlje. Koncentracije pm2,5 i pm10 čestica su mnogo veće od onih koje su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija postavile kao granične za zaštitu zdravlja.

Izložbu BeoAir će od 26. februara biti moguće pogledati na sajtu galerije Studio 106L.A.

AEROSONAR

Aerosonar je prostorno-zvučna instalacija koja zagađenje vazduha na makro nivou prikazuje u mikro okruženju izložbenog prostora, dok istovremeno ukazuje na uticaj čoveka na ovaj proces. Muzička kompozicija instalacije nastaje tako što se trenutno javno dostupni podaci o zagađenju vazduha prevode u zvuk u realnom vremenu i omogućava doživljaj zagađenja vazduha pretežno čulom sluha, što inače nije slučaj. Ulaskom u samu instalaciju i promenama uslova u prostoru menja se i muzička kompozicija, čime posetilac postaje svestan svog uticaja na životnu sredinu. Aerosonar je premijerno predstavljen u septembru 2020. godine na manifestaciji art+science lab, u petom izdanju art+science programa CPN-a, u KC Magacinu. Istovremeno, ovaj rad je predstavljen u virtuelnom prostoru na festivalu Ars Electronica i ESOF konferenciji u Trstu. Autorski tim čine Ana Todosijević, Marija Šumarac i Ana Anastasov, uz naučnu podršku dr Bojana Keniga i Aleksandra Kilibarde.

Aerosonar je rezultat saradnje umetnika i naučnika u okviru a+s+cpn selekcije Centra za promociju nauke, kao deo aktivnosti na projektu European ARTificial Intelligence Lab.

PANEL-DISKUSIJA O ZAGAĐENJU VAZDUHA U SRBIJI

Izložbi će prethoditi panel-diskusija na kojoj će umetnici i naučnici diskutovati o problemu zagađenja vazduha u Srbiji. Učesnici diskusije su dr Suzan Polson, dr Dušan Todorović, Ana Todosijević, Marija Šumarac i Sanja Ćopić. Diskusiju je moguće pratiti uživo na Jutjub kanalu BeoAir Panel, 23. februara, sa početkom u 21 čas.

Više informacija o panelu BeoAir možete pronaći na sledećem linku.

 

Linkovi:

Izložba

Panel-diskusija info

Jutjub kanal za praćenje panel-diskusije

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs